Ads Top

ACM beboet LG voor verboden afspraken over prijzen televisies

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt LG Electronics Benelux Sales (LG) een boete op van bijna 8 miljoen euro omdat het Zuid Koreaanse bedrijf van 2015 tot en met 2018 verboden afspraken gemaakt met zeven grote (web)winkels over de online prijzen van LG televisies.

Onder het mom van ‘prijsadviezen’ regisseerde LG prijsverhogingen van (web)winkels naar de adviesprijs die LG geeft. LG verstoorde daarmee de concurrentie tussen (web)winkels en dat leidde tot hogere prijzen voor consumenten.

Winkeliers moeten geheel zelfstandig hun prijzen in de winkel kunnen bepalen. Een leverancier mag alleen een adviesprijs geven. Het staat ook in werkinstructies aan het personeel van LG. Desondanks bleef het niet bij een ‘advies’.
 
LG gaf prijsadviezen aan (web)winkels die de LG-televisies verkochten en verzocht hen deze prijzen ook daadwerkelijk toe te passen. LG wees daarbij ook op haar acties om de prijzen van andere (web)winkels in lijn te krijgen met de adviesprijzen. De (web)winkels volgden de verzoeken van LG op. LG sprak de (web)winkels consequent aan als zij een consumentenprijs vroegen die onder de adviesprijs lag. LG vroeg daarnaast ook aan (web)winkels om bepaalde aanbiedingen niet op de prijsvergelijkingswebsites te adverteren. En LG vroeg de winkeliers om (lagere) prijzen van andere (web)winkels niet automatisch te volgen. Ook verzocht LG om eventuele kassakortingen online niet zichtbaar te maken; dat zagen consumenten pas bij het afrekenen van de televisie.

LG onderzocht via online monitoring tools of (web)winkels lagere prijzen hanteerden dan de adviesprijzen. Daarnaast beklaagden (web)winkels zich bij LG wanneer concurrerende (web)winkels in hun ogen te lage prijzen hadden. In zo’n geval nam LG contact op met de (web)winkel(s), vroeg om ‘uitleg’ en spoorde hen aan hun prijs te verhogen: "Graag onderstaand advies per direct doorvoeren”.

Omgekeerd vroegen de (web)winkels aan LG om concurrerende (web)winkels die prijzen hanteerden die lager waren dan de adviesprijzen, hierop aan te spreken.

De ACM heeft duizenden berichten en documenten waaruit deze onderlinge verboden afstemming blijkt. Doordat LG de (web)winkels over en weer informeerde, wisten de (web)winkels dat zij zichzelf niet uit de markt zouden prijzen als zij de adviesprijs van LG zouden volgen. Hiermee greep LG op ongeoorloofde wijze direct in op de concurrentie tussen de (web)winkels.

Op deze manier beschermde LG haar eigen winstmarges en die van de (web)winkels. Daardoor werden de televisies niet voor de scherpste prijs verkocht. Dat is nadelig voor consumenten.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.