Ads Top

Hoe goed is de camera van de iPhone 6?

Sinds vrijdag liggen de nieuwe iPhones in de Nederlandse winkels. Een iPhone koop je misschien niet vanwege de meegeleverde camera, maar hoe staat het met de kwaliteit daarvan? 

Laten we eerlijk zijn: de iPhone zal nooit een volwaardige vervanger van een echt goed fototoestel worden. Optische zoom ontbreekt bijvoorbeeld, al zijn daar externe hulpmiddelen voor. Professionele fotografen vinden de kwaliteit van de iPhone 6 camera's best redelijk, maar de spielreflex gaat toch echt niet de deur uit. Maar voor het maken van snelle kiekjes voldoet een smartphone zeker. En het moet gezegd: Apple maakt de technologie telkens weer iets beter.

In de nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 Plus zit als vanouds een 8-megapixelcamera, maar dan met een nieuwe Focus Pixels-sensor. Met Focus Pixels krijgt de sensor meer informatie over het beeld, met scherpere foto’s, minder ruis en een verbeterde autofocus als resultaat. Met de iSight-camera kun je ook 1080p HD-video’s bij 60 bps maken, en voort eerst ook timelapse-video’s (met intervallen). Nog een aanzienlijke verbetering: mooiere slowmotion tot 240 frames per seconde. En de iPhone 6 maakt panoramafoto’s met een resolutie tot 43 megapixels.

De camera's in beide toestellen zijn gelijk, op een detail na. Bij de iPhone 6 worden foto’s digitaal gestabiliseerd, op de iPhone 6 Plus gebeurt dat optisch met behulp van de ingebouwde beeldstabilisator.

De autofocus is inderdaad zichtbaar verbeterd: het scherpstellen gaat sneller doordat de lens verschillende dieptes analyseert, maar je merkt eigenlijk wel dat de iPhone 6 minder presteert in schemerlicht en het donker.

Het helpt dat je de geschoten foto's even snel kunt bewerken of bijstellen, maar de software biedt niet enorm veel mogelijkheden. Door met de vingers te vegen kun je de kleuren en het contrast aanpassen, maar even snel het perfecte plaatje maken en doorsturen zit er eigenlijk niet in. Externe software doet dat gewoon beter. Het bewerken op een iPhone 6 Plus gaat wel wat beter vanwege het grotere scherm.

Het is overigens te overwegen om ook eens andere camera apps uit te proberen. Sinds iOS 8 hebben camera-apps namelijk de mogelijkheid meer uit de iPhone-camera te halen met geavanceerde opties. Zo kun je in Camera+ 6 ISO en sluitertijd aanpassen.

In verschillende besprekingen keert wel een ergernis terug: de camera steekt dit keer een tikkeltje uit het toestel, waardoor de iPhone niet echt plat op het tafeloppervlak ligt. Dit is overigens te verhelpen met een hoesje.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.