Ads Top

Nader onderzoek nodig naar gebieden met alleen snel internet via kabel

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of er maatregelen nodig zijn om de concurrentie te stimuleren in gebieden waar mensen een snel internetabonnement (van minimaal 200 megabit per seconde) alleen kunnen nemen via het kabelnetwerk.

Na het besluit van afgelopen zomer over de toezeggingen van KPN en Glaspoort met lagere tarieven voor internetaanbieders die toegang willen tot hun glasvezelnetwerk, is de toezichthouder verder gegaan met haar onderzoek naar de markt voor lokale internettoegang. De ACM heeft daarbij een indeling gemaakt op basis van welke netwerken er in een bepaald gebied liggen. Dat levert vijf soorten gebieden op, waar de ACM kijkt of er genoeg concurrentie is. Goede concurrentie betekent dat consumenten genoeg keus hebben uit een aanbod met scherpe prijzen en goede kwaliteit.

Er zijn ook gebieden waar huishoudens snel internet alleen kunnen afnemen via de kabel. Dat geldt momenteel voor circa 3 miljoen huishoudens, voornamelijk in grote steden die pas later aan de beurt zijn voor het aanleggen van glasvezel. Omdat op de kabel maar één aanbieder actief is, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil. De ACM vindt het belangrijk dat consumenten ook daar kunnen profiteren van een concurrerend internetaanbod. Daarom gaat de ACM nader onderzoeken of er in deze gebieden maatregelen nodig zijn om meer concurrentie te realiseren.

Amsterdam is één van die steden, want er ligt nog geen glasvezel bij circa driekwart van de huishoudens. Die kunnen snel internet alleen afnemen via de kabel, waarop VodafoneZiggo de enige aanbieder is.

Ook gaat de ACM kijken of telecomaanbieder YouCa toegang moet krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam. Daar wil YouCa concurreren met het aanbod van VodafoneZiggo. De ACM acht de eerste optie – toegang tot het kabelnet via duizenden straatkasten – niet geschikt, en onderzoekt nu of een andere vorm dat wel is.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.