Ads Top

Digitale camera in zakformaat


Sony introduceert de nieuwe Cyber-shot DSC-RX100 camera. Naast de gestroomlijnde aluminiumbehuizing die zorgt voor stevigheid, lichtheid en elegantie, is de RX100 uitgerust met geavanceerde beeldverwerkingsfuncties, bekend van de Sony Alpha-camera’s met A-vatting en E-vatting.
De kern van de Cyber-shot RX100 wordt gevormd door 's werelds eerste (van de compacte digitale fototoestellen, vanaf 6 juni 2012) Exmor CMOS-sensor type 1.0 met een resolutie van 20,2 effectieve megapixels. Deze speciaal door Sony ontwikkelde sensor beschikt over een sensorzone die viermaal groter is dan de beeldvormer type 1/2.3 in de gewone instantcamera's. Hij vangt dan ook veel meer licht op dan de camera's met een kleine sensor, wat essentieel is voor schitterende, haarscherpe foto's en ruisarme Full HD-filmpjes.
De grotere sensor wordt gecombineerd met een zeer heldere Carl Zeiss Vario-Sonnar T*-lens met een 3.6x optisch zoombereik. In tegenstelling tot de standaard instantcamera's laat het brede, maximale diafragma van F1.8 meer licht binnen, ter aanvulling van het oplossingsvermogen van de grote Exmor CMOS-sensor type 1.0.
Net als de hoogwaardige DSLR-optica, omvat de lens een cirkelvormig diafragma met zeven lamellen. Hierdoor kunnen professionele ‘bokeh’-effecten worden gerealiseerd, waarbij het onderwerp haarscherp afsteekt tegen een wazige achtergrond. Verder omvat de lens ook een Advanced Aspherical (AA)-glaselement dat bijdraagt aan de compacte afmetingen van de camera, zonder verlies van optische prestaties of resolutie.
Naast de 1.0-type sensor en de lens is er de geoptimaliseerde BIONZ-beeldprocessor, die de opnamereactie maximaliseert en  tegelijkertijd zorgt voor natuurgetrouwe beelden. Hij zorgt er ook voor dat de gevoeligheid is uitgebreid tot ISO 25600-niveau (dankzij Multi Frame Noise Reduction), waardoor het mogelijk wordt om bij weinig licht en zonder statief toch zeer heldere foto's te realiseren. Dankzij de snelle beeldopname, tot 10 frames per seconde (volledige resolutie), zijn foto’s vast te leggen in een fractie van een seconde, terwijl de snelle autofocus zich in nauwelijks 0,13 seconden vastzet op het object (De eigenlijke autofocussnelheid is afhankelijk van de omgevings- en belichtingsomstandigheden).
Ook bij buitenopnames zijn alle subtiele details en tinten duidelijk te zien op het heldere, contrastrijke Xtra Fine lcd-scherm van 7,5 cm (3"). Met een zeer hoge resolutie van 1.229.000 pixels introduceert dit scherm de nieuwe WhiteMagic-technologie, die naast RGB ook gebruikmaakt van witte pixels om de helderheid op het scherm te bevorderen.
Frequent gebruikte functies zijn toe te wijzen aan een handige Fn (functie)-knop, zodat ze meteen te gebruiken zijn. Memory Recall slaat tot drie instellingsgroepen op die meteen oproepbaar zijn; een mooie tijdsbesparing zodat niet telkens opnieuw de parameters moeten worden bijgesteld voor de favoriete foto's.
Net als bij een DSLR-camera kan de gebruiker ook hier kiezen voor automatische en handmatige scherpstelling voor nog meer controle. Wanneer de gebruiker de scherpstelling handmatig instelt, vergroot MF Assist het beeld om fijne bijstellingen te vereenvoudigen. Verder is er een praktische Peaking-functie die scherp ingestelde zones van het beeld benadrukt op het scherm.
De nieuwe Sony Cyber-shot RX100 digitale compacte camera is verkrijgbaar in Europa vanaf eind juli 2012 en kost 649,- euro. De batterij (NP-BX1) kost 50,- euro en de draagtas kost 85,- euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.