Ads Top

Retinascherm MacBook Pro voor professionals


Apple toonde gisteren in Amsterdam zijn nieuwste lijn laptops, waaronder de next generation MacBook Pro, die dus met het zogenoemde HD scherm. Foto's maken mocht niet, aanraken wel. En dat was voldoende om het verschil in kwaliteit te zien met schermen van de reguliere MacBook Pro's. Dat verschil is goed vergelijkbaar met het retinascherm op de jongste iPad. De kleuren zijn 'dieper' en het contrast is ook op afstand groter. Pas echt opvallend wordt het wanneer je foto's gaat vergroten. Die worden op reguliere Macs grofkorrelig.
Het Retina-beeldscherm van de nieuwe MacBook Pro is het notebookscherm met de hoogste resolutie ter wereld, namelijk 5 miljoen pixels. Dat zijn er 3 miljoen meer dan een HDTV. Met 220 ppi is de dichtheid van het Retina-beeldscherm zo hoog dat het menselijke oog op een normale leesafstand geen afzonderlijke pixels meer kan onderscheiden, waardoor tekst en afbeeldingen er scherp uitzien. IPS-technologie zorgt voor een kijkhoek van 178 graden. Verder zijn het spiegeleffect 75 procent minder en het contrast 29 procent hoger dan bij de schermen van de vorige generatie.
Om dat scherp aan te sturen is de notebook uitgerust met de nieuwste quad-core Intel Core i7-processors (tot 2,7 GHz) met Turbo Boost-snelheden tot 3,7 GHz, NVIDIA GeForce GT 650M discrete-level grafische processors, tot 16 GB sneller 1600-MHz RAM en flash-opslag tot 768 GB. Via de twee Thunderbolt- en twee USB 3.0-poorten kunnen gebruikers hun notebook aansluiten op meerdere beeldschermen en snelle randapparaten. Voor aansluiting op een HDTV is er de nieuwe HDMI-poort.
Met de batterij van de MacBook Pro kan men tot 7 uur lang draadloos werken.
Er zijn wel een paar maars. Ten eerste de hoge prijs. De nieuwe MacBook Pro is met 2.279 euro niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is hij bijna niet uit te breiden en nagenoeg onmogelijk te repareren. Zo is het retinascherm een volledig geïntegreerde component die niet uit elkaar te halen is. Als daar iets in of aan kapot gaat, zal de hele component moeten worden vervangen, aldus reparatiebedrijf Fixit.
Toch is het goed voorstelbaar dat professionele fotografen en videomakers geen ander scherm meer willen. Dit is immers de kwaliteit die print en HDTV weergave benadert.
Het zou ook zomaar kunnen dat het retinascherm uiteindelijk onderdeel wordt van alle modellen. Apple wilde gisteren niet ingaan op de geruchten van een kleiner 13 inch model.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.