Ads Top

Doelpunt bij commerciëlen komt later binnen

Er blijken grote verschillen te bestaan tussen doorgeefsignalen van digitale televisie, met als gevolg dat een doelpunt bij de een eerder binnenkomt dan bij de ander. Dat heeft TNO vastgesteld.
Aan de hand van de recente oefeninterland tegen Noord-Ierland is gekeken hoe groot de verschillen kunnen zijn. Terwijl bij wijze van spreken bij canal digitaal HD een corner nog genomen moet worden, is er bij KPN Interactieve TV al gescoord. Er zat zo’n 2,5 seconden verschil tussen.
Televisie over DSL of satelliet werkt anders dan de kabel, en Digitenne werkt weer anders. Ook kunnen verschillen optreden als de één naar een analoge beeldbuis televisie kijkt, een ander digitaal via de zogeheten SD-variant en weer een ander in HD.
De resultaten van TNO metingen geven aan dat er forse verschillen mogelijk zijn. Voor Nederland 1 zo’n 2,5 seconden, maar de verschillen bij enkele commerciële zenders kunnen zelfs oplopen tot 4 seconden.
Nu is het niet zo’n enorm groot probleem als de buren iets eerder de rode bal bij Lingo zien. Maar de tijdsverschillen kunnen wel degelijk storend zijn: Het is zo druk in huis dat je de wedstrijd in meerdere ruimtes (keuken, woonkamer, tuin) tegelijkertijd aan het kijken bent. Of juichen ze in de kroeg eerder dan op het plein? Waar ga je dan kijken?
Als onderdeel van haar Future Internet Use programma heeft TNO de afgelopen jaren gewerkt aan technologie om dit probleem inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld aan een speciaal ontworpen meettool, die verschillen automatisch kan bepalen. Daarnaast werkt TNO vooruit aan mogelijke oplossingen om verschillende televisiesignalen te synchroniseren. In vakjargon heten dergelijke oplossingen ‘inter-destinatie mediasynchronisatie’.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.