Ads Top

Bioscoopjaar 2015 tot nu toe geslaagd

Diensten als Netflix hebben nauwelijks invloed op het bioscoopbezoek. De Nederlandse bioscoopsector heeft zelfs een zeer goede eerste helft van jaar achter de rug. De  boxoffice tot en met juni 2015 is uitgekomen op 132,3 miljoen euro. Dat is 14 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De stijging wordt in het bijzonder veroorzaakt door sterk filmaanbod. De top 5 voor de eerste helft van bestaat uit respectievelijk Fast & Furious 7 (8,4 miljoen euro), Jurassic World (8,0 miljoen euro), Gooische vrouwen 2 (6,8 miljoen euro), Fifty Shades of Grey (6,4 miljoen euro), Michiel de Ruyter (5,9 miljoen euro). Jurassic World draait nog altijd in de bioscopen. De omzet loopt dus nog op. Ook Minions doet momenteel goede zaken in de Nederlandse bioscopen.

Filmdistributeurs verwachten ook nog veel van de rest van 2015. Films zoals Inside Out, Mission: Impossible - Rogue Nation, Man From U.N.C.L.E., The Walk, The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, Spectre, en Star Wars: The Force Awakens beloven veel bezoekers te trekken. En daarnaast wordt er veel verwacht van arthousefilms  als Youth, Dheepan en Mia Madre en natuurlijk de Nederlandse films Ja, ik wil, Holland, Natuur in de delta, Hallo bungalow, Dummie de mummie 2 en Publieke werken.

Ondanks dat de bioscoopsector een goed jaar doormaakt, maken de filmdistributeurs zich wel zorgen over de markt van home entertainment. Voor filmdistributeurs is een gezonde home entertainmentmarkt van wezenlijk belang voor economisch perspectief. Groei van deze markt wordt, ondanks de komst van VOD-initiatieven, ondermijnd door filmpiraterij. De filmdistributeurs blijven de overheid aansporen hen te helpen dit probleem aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.