Ads Top

Nikon presenteert twee lichte superteleobjectieven

Nikon kondigt twee nieuwe professionele superteleobjectieven aan met de lichtste behuizing in hun klasse: de AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR en de AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR.

Met deze nieuwe objectieven biedt Nikon een aanzienlijke gewichtsvermindering voor twee vermaarde werkpaarden in het supertelebereik. De nieuwe 500mm f/4E is 20 procent lichter dan zijn voorganger. De nieuwe 600mm f/4E is maar liefst 25 procent lichter.

Beide objectieven hebben een gloednieuw optisch ontwerp waarin lichte elementen van fluorietglas worden gebruikt naast Nano Crystal Coat en ED-glas. De gewichtsafname is mogelijk dankzij het gebruik van fluorietelementen en een constructie met magnesiumlegering. In beide objectieven worden nieuwe technologieën gebruikt. Een hiervan is een elektromagnetisch diafragma voor een gelijkmatige, nauwkeuriger belichting tijdens snelle serieopnamen: een groot voordeel voor iedereen die snelle actiesporten fotografeert. Elk objectief is ook voorzien van de nieuwste versie van Nikon’s technologie voor vibratiereductie die een indrukwekkend voordeel van maar liefst vier stops biedt en beschikt over de stand SPORT voor het volgen van snelle actie.

Andere nieuwe functies zijn een draaiende statiefbevestigingsring met een Kensington-slot en een geheel nieuwe lagering, zodat u vloeiend kunt schakelen tussen composities. Beide objectieven zijn ook voorzien van Nikon’s eigen fluorcoat die water, stof en vuil actief afstoot.

Iedereen die wel eens in het veld heeft gewerkt met een groot superteleobjectief, weet dat elke gram telt en dat snelheid een groot verschil maakt. Dankzij het gebruik van fluorietglas gaat de lichte constructie van deze nieuwe objectieven niet ten koste van de beeldkwaliteit. Met een gewicht van (circa) 3090 gram is het nieuwe 500mm-objectief 790 gram lichter dan zijn voorganger en weegt dit minder dan de huidige 200-400mm f/4 VR II. Het nieuwe 600mm-objectief weegt ongeveer 3810 gram en is maar liefst 1250 gram lichter dan zijn voorganger. Bij beide objectieven ligt het gewicht minder aan de voorkant, terwijl het gebruik van fluorietelementen ook bijdraagt aan verbeterde optische prestaties.

Diverse nieuwe functies zorgen ervoor dat Nikon’s nieuwe 500mm- en 600mm-objectieven stabiel zijn tijdens het fotograferen. De VR werkt stil en beide objectieven beschikken over Nikon’s VR-stand SPORT en automatische statiefdetectie. De VR-stand SPORT biedt een stabiel zoekerbeeld wanneer zeer snelle bewegingen worden gefotografeerd en maakt een beeldsnelheid bij continu-opnamen en een minimale ontspanvertraging mogelijk die vergelijkbaar zijn met wanneer VR is uitgeschakeld. De objectieven zijn ook voorzien van een elektromagnetisch diafragma. Dit speciale mechanisme maakt een uitstekende AF-tracking en stabiele automatische belichtingsregeling mogelijk, met name bij hoge beeldsnelheden.

Nikon’s Silent Wave Motor biedt een zeer snelle, zeer stille autofocus met de mogelijkheid tot directe handmatige scherpstelling. Naast de handmatige stand worden twee autofocusstanden gebruikt: A/M geeft voorrang aan autofocus, zelfs wanneer de scherpstelring wordt gebruikt, en M/A maakt het mogelijk direct over te schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling in de AF-stand. Via een nieuwe scherpstelbeperking die op beide objectieven wordt gebruikt, kunnen fotografen het scherpstelveld beperken, zodat het objectief nog sneller kan scherpstellen. De schakelaar heeft twee posities: FULL en ∞ - 10 m op het 600mm-objectief en FULL en ∞ - 8 m op het 500mm-objectief. Daarnaast is de kortste scherpstelafstand nu verkleind tot 3,6 m voor het 500mm- en 4,4 mm voor het 600mm-objectief.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.