Ads Top

Analyse: kansen voor Windows 8 tablet?

Het is zonder meer een slimme zet van Microsoft. Het bedrijf dat een enorme achterstand heeft op het gebied van tablets verbergt het oude OS onder een compleet nieuwe laag Metro, die voor tablets gebruikt kan worden. Vergeet de oude Windows, lijkt Microsoft zijn pakweg 450 miljoen pc gebruikers te willen zeggen. Eenmaal gewend aan Metro wil je waarschijnlijk ook wel een tablet met dezelfde gebruikersomgeving.
Metro is een aparte gebruikersomgeving met tegels, snelkoppelingen naar applicaties en updates van live applicaties. De omgeving heeft zelfs zijn eigen Internet Explorer die, zo werd deze week ook bekend, geen Flash zal ondersteunen. Je kunt dus programmeren voor Metro en die apps draaien dan zowel op een tablet als op een pc. Wie weet kan Microsoft het oude Windows dan uiteindelijk geheel begraven. Voorlopig nog niet natuurlijk, want oude applicaties moeten ook nog gebruikt kunnen worden. De vertrouwde startknop verschijnt alleen als je met de muis naar linksonder beweegt. En als je een traditionele applicatie start komt de vertrouwde desktopomgeving tevoorschijn.
Daarmee gaat Microsoft verder dan Apple. Die heeft voor MacOS 2.7 een halfbakken poging gedaan om het OS wat meer op iOS (iPad) te laten lijken, maar applicaties van iPad of iPhone draaien niet onder MacOS X. Het blijven gescheiden werelden. Wie weet gaat Apple daarin straks verandering in brengen en Metro zou daarbij wel eens een belangrijke stimulans kunnen zijn. Immers, ook Android zal mogelijk steeds meer richting Chrome OS kruipen of omgekeerd.
Microsoft heeft echter een enorm achterstand in te lopen: de huidige tabletmarkt lijkt zich al volledig te hebben gestandiseerd rond iOS en Android. Voordat Windows 8 gereed is zitten we ver in 2012 en is de huidige tabletmarkt nog verder toegenomen. Het lukte Microsoft ook al niet meer om met Windows Phone 7 de markt voor mobiele telefoons te veroveren. Hetzelfde Windows Phone 7 overigens dat als inspiratie diende voor Metro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.