Ads Top

Boek over nieuwe media in de polder

Er is een boek verschenen over het roerige tijdperk van de nieuwe media in Nederland tussen 1967 en 1997 met de titel: Toen digitale media nog nieuw waren – Pre-internet in de polder 1967-1997. In het boek beschrijft Jak Boumans de periode waarin nieuwe media nog moesten worden uitgevonden: technologieën, concepten en markten.
Vanaf 1967 is er in Nederland een industriesector rond nieuwe media opgebouwd. Dat begon met een verwarrende zoektocht naar technologieën, concepten en markten. Hoe nieuwe media te verkopen en aan wie? Vanaf 1980 begon de commercialisering van online-diensten zoals ASCII-databanken, teletekst, videotex, elektronische berichten en Bulletin Board Systems.
In 1985 werd de jonge industriesector geconfronteerd met weer een nieuwe technologie, de CD-media, die het broze groeipatroon van de online-diensten dreigde te verstoren. Uiteindelijk kwamen er door de CD-media naast het assortiment aan online-diensten ook off-line producten bij, zoals elektronische boeken en multimediale CD-ROM's en CD-i’s. De industriesector rond nieuwe media groeide en professionaliseerde.
Terwijl de sector zich opmaakte om een grootschalige videotexdienst in de markt te zetten, sloop internet geruisloos Nederland binnen via de academische wereld. In 1992 waren er nog geen 300 bedrijven aangesloten op internet en acties op de consumentenmarkt leverden niet direct veel nieuwe klanten op. Maar toen op 15 januari 1994 De Digitale Stad haar deuren opende, begeleid door voorlichting door de omroep VPRO, was er geen houden meer aan. In minder dan drie jaar, tussen 1994 en 1997, wist internet in Nederland 1 miljoen internetgebruikers te interesseren.
Boumans: 'Het nieuwe-mediatijdperk in Nederland wordt door velen en vooral jongeren, de ‘digital natives’, vaak gezien als een woeste en lege polder. Maar in die tijd zijn zoekmachines ontwikkeld, informatiediensten opgezet en e-maildiensten gelanceerd. Ook zijn er CD-producten voor tekstdatabanken en multimedia gemaakt zoals CD-ROM, CD-i en eerste elektronische boeken. Maar deze groei van nieuwe-media werd begin jaren negentig wreed verstoord door de opkomst van internet. In drie jaar was de houdbaarheidsdatum van de nieuwe media verstreken. Vanaf 1997 zouden er alleen maar digitale media bestaan. Internet had definitief post gevat in de polder.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.