Ads Top

NPO volledig in het teken van de laatste Elfstedentocht

De NOS stapt op 4 januari 2022 in een tijdmachine en gaat 25 jaar terug in de tijd, naar de laatste keer dat er een Elfstedentocht werd verreden.

Herman van der Zandt  schetst in vijftien flitsjournaals  gedurende de dag –als het ware live– met behulp van beelden uit het archief het verloop van de wedstrijd, het feest en het drama van eertijds. Vanaf 05.15 uur vrijwel elk uur op NPO 1, met om 12.21 uur de finish van de wedstrijd en om middernacht de finish van de toertocht.

Op NOS.nl wordt de hele Elfstedentocht ‘live’ uitgezonden, dus synchroon aan wat er in de tijd van 25 jaar geleden op Nederland 1 werd uitgezonden. Ook wordt een retro-liveblog bijgehouden, waarin het blog wordt geschreven alsof de tocht nu verreden wordt.  Compleet met commentaar, foto's en bijschriften uit die tijd.

In de stories van Instagram van NOS Sport wordt in aanloop naar de Elfstedentocht op 1, 2 en 3 januari elke dag een video gepost van wat er in 1997 op die dag gebeurde.  

In de avond tussen 20.30-21.30 uur presenteert Dione de Graaf op NPO1 vanuit Dokkum een programma. Dokkum, de tiende stad van de elf steden. Het beroemdste keerpunt van ons land. Als je 25 jaar geleden rond half negen 's avonds hier aankwam, dan wist je dat dat je het ergste had gehad.

Vanuit deze plaats praat Dione de Graaff met hoofdrolspelers van toen, de winnaars en de organisatoren. Met onder meer Henk Kroes, in 1997 voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en de man die toen die verlossende woorden sprak. Met Wiebe Wieling, sinds 2005 voorzitter van de Vereniging en deelnemer in 1997. En met Erben Wennemars, een van de Elfstedenhunkeraars in ons land.

Verder zijn er natuurlijk oude beelden en is er aandacht voor de honderden, misschien wel duizenden mensen die zich ieder jaar weer sportief en organisatorisch voorbereiden op een evenement dat al 25 jaar niet doorgaat.

Dinsdag 4 januari, NPO 1
Flitsjournaals: vanaf 05.15 vrijwel elk uur, met om 12.21 uur de finish van de wedstrijd en om middernacht de finish van de toertocht
Avondprogramma: 20.30-21.30 uur
NOS.nl retro livestream
05.07 – 17.30 & 21.05 – 00.10 uur

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.