Ads Top

Bioscopen bereiden zich voor op heropening

Het filmjaar 2021 is een historisch slecht jaar geweest voor de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Sinds de metingen van het filmbezoek vanaf 1918 zijn er slechts één keer minder bezoekers geweest.

Ondanks een enthousiast bioscooppubliek en een sterk filmaanbod was het door lockdowns en een stapeling van telkens variërende, strenge maatregelen onmogelijk een goed resultaat te behalen. Hoewel de sector blij is met de steun van de overheid raken reserves op en leveren al gemaakte investeringen door nieuwe maatregelen of een lockdown, niets of weinig op.
 
De bioscoopbranche roept op tot het volgende:
 
- Haal de bioscopen en filmtheaters uit de lockdown, Nederland is het enige land in Europa waar deze sector gesloten is.
- Open de sector met de QR-code of de anderhalve meter-maatregel en de mondkapjesplicht wanneer men door de bioscoop loopt.
- Stop met het stapelen van maatregelen, waardoor de opening van bioscopen en filmtheaters niet echt een opening is
- Geef de bioscoopsector zoals de detailhandel de ruimte om omzet te maken; voor de lockdown draaiden bioscopen slechts 20% van de omzet ten opzichte van 2019 o.a. door de 17.00 uur sluitingsmaatregel
- Kom met een oplossing om bioscopen met meerdere vestigingen, waaronder MKB bioscoopbedrijven, de volledige TVL uit te betalen (ca. 80% van de bioscoopmarkt heeft géén recht op de volledige TVL door het EU-Plafond).
 
De bioscoopsector sluit zich de komende dagen aan bij het openings- en herstelplan van de Taskforce Cultuur- en Creatieve sector.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.