Ads Top

Hoe goed is de camera van de iPhone 6S? (i.m.)

In de acht jaar die voorbijvlogen sinds de eerste iPhone volgde upgrade op upgrade. Een van de meer opzienbarende evoluties betrof daarbij steevast die van de camera's. Het inspireerde de professionele fotografe Lisa Bettany tot een vergelijkende proef. Zij vergeleek de prestaties van alle iPhone-camera's die ooit gemaakt werden: van de oude iPhone tot de nieuwe iPhone 6S. Elke camera werd daarbij onderworpen aan acht verschillende situaties: van macro tot micro, van over- tot onderbelicht.

iSight
De resultaten van de nieuwe iSight camera van 12MP zijn daarbij opmerkelijk te noemen. Deze camera biedt zoveel als 50% meer pixels dan zijn voorgangers. Bettanys foto's tonen hier dan ook een dramatisch verschil met de anderen. Niet alleen de technologische veranderingen 'doorheen de jaren' zijn bijzonder, maar vooral het enorme verschil tussen de iPhone 6 (van vorig jaar) en de nieuwe iPhone 6S.

Deep Trench Isolation
Cruciaal in deze verbetering is wat Apple 'deep trench' isolatie noemt. Deze techniek biedt een betere bescherming aan de gevoelsdiodes van de camera. Hierdoor kan het licht niet 'doorbloeden', hetgeen een betere weergave van kleuren en een hogere kleurprecisie mogelijk maakt. In Bettanys tests levert dit in vele situaties superieure beeldkwaliteit op. Sceptici moeten er zo al snel het zwijgen toedoen en vaststellen dat de cameratechnologie van de iPhone 6S inderdaad een upgrade waard is.

Is de iPhone 6S camera beter?
Het korte antwoord is ja. Critici doen er wel eens smalend over: waarom zet Apple zoveel in op de camera, daar waar andere issues misschien meer aandacht verdienen? Het resultaat valt echter niet te ontkennen en voor het succes van de iSight grijpen vele verschillende ingrepen samen.
Voor Bettany is het verder alvast duidelijk. Een verbeterde sensor, software updates, een nieuwe A9 processor: zij maken van de 6S camera de beste iPhone camera ooit. Met name de verbeteringen op het gebied van de snelheid van de auto focus en de accuraatheid qua kleuren, details en scherpte zijn indrukwekkend. Dit geldt dubbel in onderbelichtte situaties. De fotografe is nu enkel nog op zoek naar een aanpasbare aperture.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.