Ads Top

Apple TV in grote omgevingen

Apple TV zien we steeds meer verschijnen buiten hun natuurlijke habitat. Klaslokalen, hotelkamers, ziekenhuizen, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel één of meer Apple TV te vinden. En zo worden tientallen, zo niet honderden Apple TVs aangeschaft en aangesloten op de bestaande netwerkinfrastructuur.
Nu blijkt dat deze methode enkele nadelen heeft die het gebruik van deze Apple TV’s een stuk minder prettig maakt, waaronder: er verschijnt een enorme lijst van Apple TV’s op de iOS devices. Dit maakt het zoeken naar de Apple TV in de ruimte waar je daadwerkelijk aanwezig bent een stuk lastiger.

Alle Apple TV’s brullen (broadcasten) hun bonjourservices over het netwerk. Dit leidt tot overbodig veel ‘herrie’ in je netwerk wat zeer nadelig kan zijn voor de prestaties.
Nu heeft Apple dit ook gezien, en speciaal voor dit soort gebruik een nieuwe methode in het leven geroepen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Bluetooth en (uiteraard) Wi-Fi. Het werkt als volgt: De Apple TV’s zenden via Bluetooth een zogenoemde beacon uit. Deze bluetooth beacon bevat het IP-adres waarmee de Apple TV op het netwerk te vinden is, en welke Bonjour diensten beschikbaar zijn (bijvoorbeeld AirPlay). Een iPad (bijvoorbeeld) ontvangt deze beacons, mits binnen Bluetooth bereik van de Apple TV. De iPad 'pollt' via het Wi-Fi netwerk het adres van de Apple TV die hij via de beacon verkregen heeft om te zien of hij de Apple TV kan bereiken. Wanneer dit zo is en de AirPlay service is beschikbaar, verschijnt de AppleTV in het lijstje van van de iPad en kan de gebruiker kiezen om met deze Apple TV te verbinden

Om de oplossing in te voeren en het ‘gebrul’ in het netwerk te voorkomen moet er nog wel wat gebeuren. De Apple TV’s blijven immers broadcasten in het netwerk en zodoende blijven de iOS apparaten alle Apple TV’s zien. Om dit op te lossen, plaats je alle Apple TV’s in een apart VLAN, en zorg je er voor dat er routes naar dit VLAN aanwezig zijn vanaf het Wi-Fi netwerk waar de iOS devices op verbonden zijn. Het broadcastverkeer van de Apple TV’s kan immers niet gerouteerd worden naar de andere VLAN’s en blijft daarmee binnen het Apple TV VLAN. De iOS apparaten hebben dit verkeer niet meer nodig om te weten hoe ze de Apple TV kunnen bereiken, want die informatie hebben ze al via de Bluetooth beacon verkregen.

Om gebruik te kunnen maken van de Bluetooth-beacon oplossing, moet het iOS device voorzien zijn van iOS versie 7.1. Daarnaast moet de AppleTV van de derde generatie zijn en voorzien zijn van softwareversie 6.1 (Bron: Lantech)

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.