Ads Top

Tv-markt daalt, maar blijft optimistisch

De televisiemarkt had in 2013 te maken met een omzetdaling van 20 procent, volgens de gegevens van Gfk. Met 4k Ultra HD televisies en de groeiende Smart-tv markt, blijven de televisiefabrikanten zich toch ontwikkelen.
GFK laat weten dat er in het derde kwartaal van 2013 een omzetdaling is van 20 procent in de televisiebranche, in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt door de BTW verhoging naar 21 procent in oktober 2012. Daarvoor vervroegde mensen hun aankoop om nog te profiteren van het lage BTW-tarief. Dat zorgde voor een stijging in de omzet in 2012. Nu de BTW verhoogd is, daalt de omzet ook. Opvallend genoeg steeg de omzet van PlatteTVdiscounter.nl wel met 24 procent in 2013.
Sinds 2012 zijn de meeste mensen online op zoek naar de grotere televisies. Edwin Wansleeben, directeur PlatteTVdiscounter.nl, denkt dat deze trend verder zal uitbreiden: 'In onze showroom en in de webshop is al sinds het laatste kwartaal van 2012 meer aandacht voor 39/40 inch televisies. De oorzaak daarvan is dat televisies bijna allemaal haarscherp HD-beeld hebben en de afstand tot de tv dus niet meer uitmaakt, ook niet bij een groot beeldscherm.'
Waar vorig jaar de LCD-tv plaatsmaakte voor de LED-tv, verwacht Wansleeben dit jaar een stijging in het aantal 4K (ook wel Ultra HD) televisies. Met name LG en Samsung zijn bezig met innovatieve ontwikkelingen bij de grotere televisies van 40 inch tot 46 inch.
Volgens GFK is het onder consumenten een trend om hun oude beeldbuis te vervangen door een platte tv. Mensen zoeken steeds meer naar LED-tv’s en minder naar LCD-tv’s. Edwin Wansleeben: 'Er zijn bijna geen LCD-televisies meer in productie, bijna alles is LED'. Inmiddels is ook een 3D-televisie bijna standaard: een derde van de verkochte televisies vertoont 3D-beeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.