Ads Top

Hebben gebogen tv's de toekomst?

Fabrikanten zetten dit jaar fors in op gebogen televisies. Voor het eerst toonden LG en Samsung afgelopen week op de CES in Las Vegas schermen die consumenten zelf in een gebogen stand konden zetten. Is het een gimmick?
De eerste gebogen platte schermen doken vorig jaar op. LG toonde ook in Nederland diverse OLEDs en Samsung had een gebogen LED LCD. Ook Sony kwam met een eigen variant. Dit jaar waren er weer nieuwe exemplaren. Ongetwijfeld geïnspireerd door de bioscoop, waarvan het scherm immers vaak ook licht gekromd is. Fabrikanten als LG stellen dat de beste beeldkwaliteit wordt bereikt bij een kijkafstand van drie tot vier meter.
Het gaat niet alleen om het gebogen scherm. Samsung geeft bijvoorbeeld hoog op van zijn gepatenteerde Auto Depth Enhancer, een technologie die het contrast aanpast. Eveneens nieuw is PurColor, die kleuren versterkt en schaduwen preciezer weergeeft.
Maar ondanks alle nieuwe foefjes heeft de innovatie nu al critici: het idee is dat de kijker als het ware wordt 'ingesloten' door het beeld, waarbij ook het geluid 'meebuigt'. Maar dat geldt wel alleen voor degene die recht voor het beeld zit. Wie het scherm vanuit een andere hoek bekijkt ziet volgens kenners toch lichte vertekeningen.
Wellicht is dat de reden waarom zowel LG als Samsung hun eerste tv met een verstelbare kromming van het scherm toonden. Met een druk op de knop stel je elektromotor in werking die van een platte tv een gebogen tv maakt. LG toonde in Las Vegas de eerste flexibele OLED tv van 77 inch met 4k-resolutie. Het scherm beweegt maximaal 7,5 centimeter.
Het gaat nog even duren voordat deze schermen verkrijgbaar zijn. Maar critici durven nu al te voorspellen dat flexibele of gekromde schermen 3D TV achterna gaan, waarvoor de belangstelling uiteindelijk zeer gering bleek. Prijzen voor flexibele televisies zullen erg hoog zijn, en een must have zijn de schermen ook al niet. Samsung gaf het zelf toe: Volgens de producent is het nog te duur om een dergelijk toestel op de markt te brengen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.