Ads Top

HDMI 2.0 geschikt voor 4K

Eindelijk is de langverwachte HDMI 2.0-specificatie verschenen, met meer 4K-mogelijkeden en ondersteuning voor hogere framerates. De huidige standaard HDMI 1.4 ondersteunt resoluties van 4.096 x 2.160 pixels tegen 24 fps, maar dat is niet toereikend voor 4K resoluties.
De nieuwe standaard laat ook 4K 3D-beelden toe en kan 2D-video’s weergeven met een hogere framerate. Maar er zijn ook interessante mogelijkheden voor lagere resoluties. HDMI 2.0 ondersteunt bijvoorbeeld duale videostreams, waardoor je twee Full HD-programma’s tegelijk op je scherm kunt kijken. Samsung en LG hebben die mogelijkheid al ingebouwd in huidige televisies. Daarnaast is ondersteuning ingebouwd voor de 21:9 beeldverhouding, die je overigens in nog maar weinig displays en projectoren vindt.
Het opwaarderen van HDMI zal overigens niet goed mogelijk zijn. Dat betekent namelijk dat ook de hardware of firmware moet worden vervangen. Toch heeft Sony al wel oplossingen aangekondigd. Groot voordeel is dat de nieuwe standaard geen nieuwe kabels of aansluitingen. Huidige hogesnelheidskabels (Categorie 2) zijn in staat om de toegenomen bandbreedte door te voeren. De eerste HDMI 2.0-producten zullen vermoedelijk niet voor kerstmis in de winkel liggen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.