Ads Top

VR film Meet the Soldier in première

Deze week lanceren de Haagse start-up Hack The Planet en Mensen met een Missie tijdens het internationale film- en debatfestival Movies that Matter de humanitaire virtual reality documentaire Meet the Soldier. De nieuwe VR-film over twee Oegandese strijders uit rivaliserende stammen laat op innovatieve wijze zien, dat empathie de eerste stap is naar verzoening.

Meet the Soldier is opgenomen in Oeganda met de laatste technieken op het gebied van 360 graden / 3D video-opnamen. Het bijzondere aan de twintig minuten durende documentaire is dat de hoofdpersonages elkaar in VR ontmoeten, terwijl de kijker zich eveneens in de virtuele wereld bevindt. De kijker wordt als derde persoon onderdeel van de reis die de Oegandese strijders maken. Tijdens Movies that Matter, het internationale filmfestival rond mensenrechten, is de wereldpremière van Meet the Soldier. Bezoekers kunnen de VR-documentaire van 24 tot en met 31 maart gratis ervaren in Theater aan het Spui in Den Haag.

In Karamoja, noord-oost Oeganda, hebben inwoners decennialang te maken met geweld. Schaarste van water en voedsel zorgt voor een gespannen situatie tussen de verschillende stammen, waarin elk moment geweld kan oplaaien en veel levens verloren gaan. Bij sommige van deze vijanden is verzoening haast onmogelijk, aangezien elkaar veel leed is aangedaan en de wraakgevoelens diepgeworteld zijn. Middels virtual reality laat Meet the Soldier deze vijanden elkaar toch ontmoeten. De Haagse initiatiefnemers van de documentaire, Hack The Planet, een non-profit start-up van internetbureau Q42, en Mensen met een Missie, een organisatie voor internationale samenwerking en solidariteit, hoopten met Meet the Soldier de Oegandese strijders in staat te stellen zich in te leven in hun vijand. De kijker van de film ondergaat op zijn beurt in virtual reality deze weg naar een mogelijke verzoening.

Meet the Soldier is ontstaan uit een multidisciplinaire samenwerking van diverse instellingen en bureaus. Naast Hack The Planet van het Haagse Q42 en Mensen met een Missie werkte Fabrique aan de art direction en design van de film, werd de technische realisatie verzorgd door Wolfstreet, leverde Scopic alle hardware plus edits en was de regie in handen van Teddy Cherim. Ook is er samengewerkt met het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden om nog meer waarde toe te voegen aan de documentaire in de vorm van data die in de film wordt gevisualiseerd. Naar aanleiding van de lancering van Meet the Soldier hebben andere organisaties zoals Unicef interesse getoond om dit bijzondere VR-concept voor andere conflictgebieden in te zetten.

Meet the Soldier is van 24 tot en met 31 maart gratis te zien in de foyer van Theater aan het Spui in Den Haag tijdens het Movies that Matter Festival 2018.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.