Ads Top

Storing 4G netwerken oplosbaar

Ook het Agentschap Telecom waarschuwt voor interferentie van 4G netweken bij de ontvangst van televisie. De nieuwe generatie (LTE) mobiele telefoons, de dongels en de basisstations voor het 4G netwerk, maken onder meer gebruik van de zogeheten 800 MHz band. Die band wordt ook bij kabeltelevisie gebruikt. En zo kan het gebeuren dat die twee elkaar in het vaarwater gaan zitten. Uit Europees onderzoek van jaren geleden leek de storingskans maar liefst 45 procent te zijn. Maar uit onderzoek van Agentschap Telecom in samenwerking met Universiteit Twente blijkt die kans slechts 0,17 procent te zijn, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting.
Het goede nieuws is dat er oplossingen zijn voor het euvel. Storingen kunnen bijvoorbeeld worden voorkomen door de dertig populairste televisiezenders in een ander deel van de kabelbandbreedte onder te brengen, zodat ze niet meer ‘botsen’ met ethersignalen van de 4G netwerken.
De consument kan thuis ook wat doen: betere kwaliteit coaxkabels en coaxstekkers gebruiken. Deze oplossing kost zo’n veertig euro per gezin.
Afgelopen september, tijdens de vakbeurs Elektrotechniek 2013 in Utrecht, toonde het bedrijf Draka al een demonstratie-opstelling met twee typen coaxiale kabels: een correct afgeschermde Draka Coax9 AD en één standaard coax, afkomstig uit een willekeurige bouwmarkt. Bij de juiste frequentie, zoals in het 4G spectrum, stoorde de bouwmarkt coax, terwijl het televisiesignaal bij de Draka Coax9 AD helder en scherp bleef. De elektromagnetische afscherming van kabels geschiedt via een als vlechtwerk aangebrachte beschermingslaag. Hoog kwalitatieve afschermingen hebben een combinatie van een koper vlechtwerk en geleidende tape. Deze combinatie zorgt volgens het bedrijf voor voldoende geleiding; stoorsignalen worden getransporteerd via de afscherming en het signaal in de kabel is beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.