Ads Top

Miljoenen Europeanen kijken illegaal naar sportevenementen

Dit jaar is Europa het epicentrum van alles wat met sport te maken heeft. De wereld maakt zich op om te kijken naar spectaculaire doelpunten tijdens de UEFA EURO 2024, fotofinishes in de Tour de France en goudenmedaillewinnaars tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs.

Maar van alle Europeanen die zich opmaken om naar de grootste sportevenementen te kijken, doen er miljoenen dat mogelijk illegaal. Volgens een onderzoek van het EUIPO naar de perceptie, het bewustzijn en het gedrag van EU-burgers heeft 12 procent van de EU-burgers toegang gehad tot inhoud uit illegale bronnen of deze gestreamd om naar sport te kijken.

Als het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar geeft meer dan een kwart toe illegale onlinekanalen te gebruiken om naar sport te kijken. In Nederland gaat het zelfs om 15 procent van de consumenten en 31% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar.

Het probleem van piraterij bij live-evenementen is een existentieel probleem voor de financiering van sport. De inkomsten uit intellectuele eigendomsrechten worden herverdeeld onder de sportbeweging en de atleten.

Als fans naar live sportevenementen kijken via illegale streams, komt het hele financieringsmodel van de Olympische beweging in gevaar. Mediarechten zouden hun waarde verliezen en de houders van mediarechten zouden stoppen met het verwerven van die rechten met enorme gevolgen voor het financieringsmodel op basis van solidariteit van de gehele Olympische beweging.

Naast sportuitzendingen heeft de sportartikelensector in de EU volgens het EUIPO te maken met een omzetverlies van 850 miljoen euro per jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.