Ads Top

NPO Cultuur presenteert: bijzondere tv-versies van bestaande theaterstukken

NPO Cultuur brengt vanaf vrijdagavond 26 maart op NPO 3 de mooiste theaterstukken naar televisie. Het gaat om tv-adaptaties van bestaande theatervoorstellingen die als gevolg van de coronamaatregelen niet of beperkt konden worden opgevoerd, en eigenlijk de afgelopen periode in het theater hadden moeten staan.
 
De voorstellingen krijgen een vertaalslag voor televisie, vaak in samenwerking met een filmregisseur. Zo wordt theater geschikt gemaakt voor het tv-scherm en zelfs voor tablets en smartphones via NPO Start.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende theateradaptaties die vanaf vrijdagavond 26 maart om 23:00 uur op NPO 3 te zien zijn. Natuurlijk zijn de films ook terug te kijken via NPO Start en worden ze een dag na de NPO 3-uitzending op zaterdagavond om 20.30 uur nogmaals vertoond via NPO 2 extra. Meer informatie is te vinden op NPOCultuur.nl, waar geïnteresseerden zich aan kunnen melden voor de nieuwsbrief over het complete en actuele NPO Cultuur-aanbod.
 
De Hokje - 26 maart - AVROTROS
Topcrimineel Anouar K wordt live geïnterviewd door talkshowkoningin Kim. Zodra K. en zijn advocaat aan tafel gaan, blijkt alles anders te zijn dan aangekondigd en ontspoort de talkshow volledig. ‘De Hokje’ is geschreven door Dunya Khayame en is een kruising tussen een whodunnit-thriller en comedy. De film onderzoekt of het mogelijk is te ontsnappen uit het hokje waar je in gepropt zit. Met Olaf Ait Tami, Jouman Fattal en Randy Fokke.
Regie theater en televisie: Tim Kamps
 
Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors – 2 april - HUMAN
Adelheid Roosen, Lineke Rijxman, Titus Muizelaar en George Groot delen een pijnlijk liefdesverleden. In razendsnelle dialogen over liefde, seks en verlangen onderzoeken ze de staat van de liefde en sparen ze elkaar niet.
Regie theater: Luk Perceval
Regie televisie: Mark de Cloe
 
Alles in de Hens – 9 april - NTR
Alles in de hens is een wervelende one man show van Marcel Hensema over een bijna vijftiger die gaat wandelen om los te komen van zijn drukte, werk en gepieker van alledag. Maar al snel komt hij er achter dat je wel weg kunt lopen voor je problemen, maar niet voor jezelf. Een warme, grappige en herkenbare voorstelling over als je de weg even kwijt bent.
Regie theater: Ola Mafaalani
Regie televisie: Dana Nechushtan
 
Doula’s van de Stad – 16 april – HUMAN
Adelheid Roosen brengt via intieme Zoomzessies 7 van de 80 vrouwen waarmee ze in 2020 in het theater zou staan, alsnog samen om het gestarte repetitieproces voort te zetten. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken de vrouwen dat er meer is wat hen bindt dan zij verwacht hadden.
Regie theater en televisie: Adelheid Roosen
Regie televisie: Maasja Ooms
 
Peachez – 23 april - NTR
Peachez is een bewerking van Ilja Leonard Pfeiffers gelijknamige succesroman en toont een bloedstollende reconstructie van een liefdegeschiedenis tussen een professor (Porgy Franssen) en de jonge Sarah Peachez (Sofie Porro) bij wie hij de liefde van zijn leven vindt. Alleen niet op de manier waarop hij had gehoopt.
Met bijdragen van multi-instrumentalist Axl Peleman
Regie theater en televisie: Michel Sluysmans
 
George en Eran worden racisten – 30 april – VPRO
In de actuele komedie George en Eran worden racisten belichten de bruine vrienden George & Eran samen met het witte zangduo Nordgrond de (on)mogelijkheid om het ‘goed’ te doen, want er is altijd iemand die zich beledigd voelt, gediscrimineerd of ongelijk behandeld.
Regie theater: Koos Terpstra
Regie televisie: Reinier Bruijne
 
Zwanensprong - 7 mei – AVROTROS
Zwanensprong is geïnspireerd op de één-akter Zwanenzang van Anton Tsjechov. Waar in het origineel een oude acteur vermoeid afscheid neemt van het toneel, bestormen twee jonge actrices in Zwanensprong het lege podium om de wereld tot ontploffing te brengen en theater nieuw leven in te blazen. Met Lidewij Mahler en Julia van der Vlugt.
Regie theater: Ko van den Bosch
Regie televisie: Erik de Bruyn
 
Citizen K – 14 mei – BNNVARA
Een persoonlijke vertelling van Sadettin Kirmiziyüz die voelbaar maakt hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken.
Eindregie theater: Casper Vandeputte
Regie televisie: Julius Ponten
 
De Zaak Shell - 21 mei – BNNVARA
De hoofdrolspelers in de klimaatcrisis krijgen van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit de kans om een ultiem pleidooi te houden over hun verantwoordelijkheid in het grootste probleem van dit moment.
Regie theater: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit
Regie televisie: Norbert ter Hall
 
Wrak – 28 mei - BNNVARA
Fadua El Akchaoui gaat in haar humoristische coming of age-voorstelling via auto’s, klootzakken en onzekerheden op zoek naar zichzelf.
Regie theater en televisie: Daria Bukvić
 
Jihad van Liefde – zaterdag 5 juni - NTR
Jihad van Liefde is een muzikale voorstelling gebaseerd op het verhaal van Mohamed El Bachiri, die zijn vrouw verloor in de aanslag in de Brusselse Metro. Zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid geven uitdrukking van zijn liefde verdriet en veerkracht. Het Andalusisch Orkest omringt Mohammed Azaay met prachtig spel.
Regie theater: Eran Ben Michaël
Regie televisie: Johan Timmers
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.