Ads Top

'Afschaffen van de btw maakt elektronica repareren veel aantrekkelijker'

Elektronische apparaten kunnen vaker gerepareerd worden en daardoor langer meegaan. Techniek Nederland vindt daarom dat een nieuw kabinet de btw op reparatie van elektronica moet afschaffen. Daardoor wordt het voor consumenten veel aantrekkelijker om televisies, wasmachines, vaatwassers, koel- en vrieskasten, telefoons, computers en andere apparaten te laten repareren. In november riep ook de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) de overheid op om de btw op reparatie af te schaffen.

Als de btw op reparatie van elektronica vervalt, zullen meer consumenten bij een defect kiezen voor reparatie, denkt Techniek Nederland.

De EU introduceert in 2025 Right to Repair, het wettelijke recht op reparatie. Dat betekent onder meer dat onderdelen makkelijk beschikbaar en betaalbaar moeten zijn voor erkende reparateurs. Dat zal echt een grote stap vooruit zijn.

Een nieuw kabinet zou zich volgens Techniek Nederland ook moeten inzetten voor strenge eisen voor Ecodesign. Deze Europese verordening gaat producenten verplichten hun producten duurzamer te maken. Dat betekent onder meer dat ze gemakkelijker kunnen worden gerepareerd en onderhouden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.