Ads Top

TV-aanbieders scherpen bod voetbal aan

Het consortium van DELTA Fiber, VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile Nederland, dat de tv-rechten van de Eredivisie samen met de clubs wil gaan exploiteren, komt met een aangescherpt voorstel om 'aan alle ruis die in de afgelopen dagen is ontstaan een einde te maken'.

De achttien eredivisieclubs krijgen gegarandeerd per jaar minimaal 180 miljoen euro netto overgemaakt voor de liverechten van de Eredivisie.

Het consortium maakte onlangs bekend dat het een voorstel heeft gedaan aan de ECV en clubs om de rechten op een nieuwe manier te gaan exploiteren, waarbij er meer geld voor de clubs vrijkomt. De prognoses van de totale nettoverdiensten voor de clubs lopen op tot boven de 200 miljoen euro.

In de afgelopen dagen bleek uit gesprekken met diverse clubs dat er toch ruis was ontstaan en dat niet helemaal helder was wat nu het gegarandeerde bedrag is dat jaarlijks sowieso aan clubs wordt overgemaakt. Het Consortium heeft nu in een brief duidelijk gemaakt dat sowieso ieder jaar netto 180 miljoen euro naar de clubs gaat.

In de huidige opzet betalen de TV-aanbieders ook al ongeveer dit bedrag voor de zogenoemde distributierechten, maar zij betalen dit aan de huidige exploitant van de rechten. Met het voorstel van het Consortium verdwijnt deze tussenlaag, waardoor er meer geld direct voor de clubs beschikbaar komt.

Samen met de clubs zal een joint venture worden opgericht voor de exploitatie van de rechten. Alle overige inkomsten in de joint venture, zoals rechten voor de samenvattingen (nu 30 miljoen euro per jaar), buitenlandse uitzendingen, sponsoring en uitzending via ‘public viewing’ in bijvoorbeeld kroegen, komen na aftrek van productiekosten voor 70% ten goede aan de clubs. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 200 miljoen euro wat naar de clubs vloeit, of meer als de omzet in de komende jaren verder stijgt, wat de verwachting is op basis van realistische marktprognoses.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.