Ads Top

Helft huishoudens heeft videodiensten omarmd

Bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens had eind 2020 een abonnement op een videodienst en meer dan een op de vijf had een abonnement op twee of meer van de diensten, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. 

In alle huishoudens zijn Netflix, RTL's Videoland en Disney+ de populairste betaalde diensten met het hoogste aantal abonnees, gevolgd door NPO Plus en Amazon Prime Video. Ook nemen steeds meer huishoudens abonnementen op meerdere streamingdiensten af. De meest populaire combinaties waren Netflix met Videoland en Netflix met Disney+.

Onder meer door de grotere markt voor home entertainment vanwege de coronavirusbeperkingen en de lancering van nieuwe streamingdiensten groeide de totale markt voor betaalde tv- en videodiensten in Nederland in 2020 met 8 procent naar een waarde van bijna 2,5 miljard euro.

De zogeheten TVOD-markt, waar mensen voor een eenmalige betaling een film kunnen huren, werd ook populairder door de maandenlange sluiting van bioscopen. Deze markt verdubbelde bijna in omzet. In het vierde kwartaal van 2020 vertegenwoordigde SVOD (Netflix, Disney Plus) bijna een kwart van de marktwaarde en TVOD bijna zes procent van de omzet.

Basis tv-abonnementen maken nog steeds het grootste deel van de markt uit, met bijna 1,3 miljard euro, maar lieten in 2020 weinig groei zien.

Door de stagnatie van de tv-abonnementenmarkt en de groei van de omzet uit streamingdiensten is het aandeel van de tv-aanbieders in marktomzet gedaald van 83,6 procent vorig jaar naar 77,4 procent in 2020, terwijl internetbedrijven bijna 4 procentpunten wonnen en nu een marktaandeel van 17,5 procent vertegenwoordigen. De overige 5 procent ging naar omroepen die VoD-diensten aanbieden.

Het percentage huishoudens met een traditioneel televisie-abonnement is naar schatting gedaald van 92,2 procent eind 2019 naar 90,5 procent eind 2020. Onder degenen zonder tv-aanbieder had iets meer dan de helft hun abonnement opgezegd (cordcutters) en de rest heeft nooit betaaltelevisiediensten gehad (cordnevers), blijkt uit gegevens van het Telecompaper Consumer Insights-panel.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.