Ads Top

Shocktherapie als laatste redmiddel tegen depressie in nieuwe docu Jessica Villerius

Bijna 20 procent van de volwassenen in Nederland krijgt in zijn of haar leven last van een depressie. Een deel daarvan heeft zo’n ernstige depressie dat medicatie niet (meer) aanslaat, therapie niet helpt en de suïcidale gedachten toenemen. Jessica en Fleur weten precies hoe dat is. In de nieuwe Videoland-documentaire ‘Hoofdzaken: Shocktherapie’ worden zij door documentairemaker Jessica Villerius gevolgd terwijl zij een ECT (Electro Convulsie Therapie) traject ondergaan. Een laatste redmiddel voor een gelukkig en hopelijk depressievrij leven.

Het beeld dat de meeste mensen hebben bij Shocktherapie, of ECT, is waarschijnlijk gebaseerd op de iconische scene uit de jaren ’70 film ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’, waarin Jack Nicholson zonder verdoving en zonder zijn medeweten electroshocks op zijn brein krijgt toegepast. Deze omstreden behandeling wint de laatste jaren, in aangepaste vorm, voorzichtig aan populariteit onder artsen. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat ruim 60% van de behandelde cliënten een positief effect ervaart.

De 23-jarige Jessica en 30-jarige Fleur worden in ‘Hoofdzaken: Shocktherapie’ door Jessica Villerius gevolgd in de periode dat zij de ECT-behandelingen ondergaan. Beide dames voldoen niet aan het beeld dat de meeste mensen hebben bij een hardnekkige depressie. Het zijn mooie, jonge vrouwen met een opleiding, baan en lieve familie. Toch willen ze allebei dood. Al heel lang.

Hoofdzaken: Shocktherapie is een documentaire van Jessica Villerius en is vanaf donderdag 10 oktober te zien bij Videoland

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.