Ads Top

Apple verwijdert Aperture en iPhone uit App Store

Gebruikers van MacBooks en iMacs met het jongste besturingsysteem OS X 10.10 Yosemite kregen een dezer dagen een flinke update van vele gigabytes voor de kiezen. Maar daarin zat ook een heel nieuw programma: Photo, de vervanger van iPhoto.

Nu zal niemand echt treuren om het verlies van wat eigenlijk maar een weinig krachtige applicatie was, maar Apple heeft besloten om ook een punt te zetten achter zijn Photoshop-alternatief Aperture en dat is minder goed gevallen. iPhoto en Aperture blijven na de update overigens op je Mac aanwezig en werken, maar beide programma's zijn inmiddels verwijderd uit de Mac App Store.

Photos is geen vervanger van Apendure. Veel tools ontbreken. Maar wellicht heeft Apple ingezien dat het op de markt voor professionele fotografie geen rol van betekenis kan of wil spelen. Daarnaast wil Apple gebruikers in toenemende mate op diverse platfolrms dezelfde gebruikerservaring bieden, vandaar Photos een kopie is van het gelijknamige programma voor iOS.

Met Photo zet Apple ook de stap naar de cloud. Wie dat wil kan al zijn foto's voortaan in de iCloud Photo Library bewaren. Er zijn twee mogelijkheden: je kunt kopieen op je harde schijf of in de cloud bewaren, of alleen een deel van je foto's lokaal opslaan. De keuze daarvan wordt door Apple bepaald. Criteria zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid keren dat je naar foto's kijkt.

Helaas is de opslag bij Apple niet onbeperkt. Na 5GB moet je al bijbetalen, al is dat nog wel te doen: 20GB kost € 0,99 per maand, 200GB € 3,99 per maand, 500GB € 9,99 per maand en 1TB kost maandelijks € 19,99.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.