Ads Top

Honderden klachten over nieuwe zenderindeling Ziggo

Ziggo is de zenderindeling aan het veranderen. Klanten zouden daardoor meer digitale televisiezenders kunnen ontvangen in betere kwaliteit. Maar het regent klachten: vooral regionale tv-zenders zijn niet meer te ontvangen of hebben blokkerig of trillend beeld. Bij de redactie van Kassa kwamen ongeveer 200 klachten binnen van kijkers uit heel Nederland.

Technisch specialist Koen Crijns van technologiewebsite Hardware.Info legt uit: 'De signalen van Ziggo werken op verschillende frequentiebanden. Deze frequenties worden ook gebruikt voor draadloze communicatie zoals 4G en Digitenne. Tot nu toe werden de zenders waarop storing te verwachten is niet gebruikt. De kabel zit 'vol' en doordat er steeds meer zenders bijkomen in steeds betere kwaliteit, moeten nu ook de frequenties gebruikt worden waarop storing van buitenaf mogelijk is." Ziggo geeft aan dat klanten al langer voorgelicht werden over deze 'frequentiegevoeligheid' en zegt: "Door de nieuwe zenderindeling is dit probleem 'inzichtelijker' geworden. Klanten hebben er dus nu pas last van.'

Een goede binnenhuisbekabeling zal in de meeste gevallen ervoor zorgen dat dit probleem wordt verholpen. Let op het Kabel Keur keurmerk. Hoe dichter iemand bij een Digitenne- of 4G-zendmast woont, hoe groter de kans op een storing en hoe belangrijker het is om overal in huis goede bekabeling te hebben.

Koen Crijns van Hardware.Info vertelt dat het alléén gaat om de kabel van het aansluitpunt naar de televisie. "Ook de connectors (stekkers) zijn van belang. Mensen hoeven dus in de meeste gevallen niet alle kabels achter de muren of de plinten vandaan te halen. Denk ook aan eventuele splitters of versterkers in de meterkast' zegt Crijns. Die dingen kun je eenvoudig vervangen."

1 opmerking:

Mogelijk gemaakt door Blogger.