Ads Top

'Nog voldoende concurrentie bij bundeling telecomproducten'

Er is voorlopig voldoende concurrentie op de telecommarkt, ondanks de bundeling van telecomproducten in één pakket. Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt na een marktstudie.

De ACM ziet dat consumenten steeds vaker meerdere telecomproducten in één bundel combineren. Het gaat dan om combinaties van vaste telefonie, mobiele telecomdiensten, televisie en internet. Telecomaanbieders bieden met voordelige aanbiedingen de consumenten ‘voordeel, overzicht en gemak’.
Eerst werden vooral de abonnementen voor televisie, internet en vaste telefonie gecombineerd. De laatste jaren worden ook mobiele telecomdiensten in de bundel verkocht. Dit heeft geleid tot de opkomst van vier-in-één-pakketten.

Daarnaast voegen aanbieders steeds vaker exclusieve tv-kanalen, gratis films en series of sportuitzendingen toe aan de bundels. Dat is een manier om extra klanten te werven omdat ze die programma’s niet bij een andere aanbieder kunnen krijgen. Denk aan series van HBO die alleen via Ziggo te zien zijn. Of KPN die via ‘KPN presenteert’ series aanbiedt.

Als consumenten een bundel nemen, stappen ze minder snel over. Dat komt deels omdat de ‘losse’ abonnementen bij elkaar vaak duurder zijn of minder bieden dan een bundel. Het  vergelijken van de verschillende aanbiedingen van andere providers wordt wel steeds ingewikkelder: belminuten, internetsnelheid, TV-pakket, databundel. Elke aanbieding is net even anders. 

De ACM heeft de online consument hoog op de agenda staan. Vandaar dat de ACM deze studie heeft gedaan om de risico’s in kaart te brengen. Voor consumenten lijken voorlopig de voordelen van bundeling van diensten groter dan de nadelen. De ACM zal er op blijven letten dat vergelijken van bundels niet moeilijker wordt en overstappen niet onnodig ingewikkeld. De ACM vindt dat er voldoende keuzemogelijkheden moeten blijven bestaan en wil dat er niet alleen maar dure tv-pakketten beschikbaar zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.