Ads Top

NPO biedt nieuw seizoen van Penoza en Flikken Rotterdam aan met audiodescriptie

Dit najaar zendt de NPO de nieuwe seizoenen van de dramaseries Penoza (KRO-NCRV) en Flikken Rotterdam (AVROTROS) uit met audiodescriptie. Audiodescriptie biedt de visueel beperkte kijker de kans om ook tv-programma’s te volgen waar weinig (of niet) wordt gesproken, maar waar wel veel in beeld gebeurt. Het vijfde en laatste seizoen van Penoza wordt vanaf 27 augustus uitgezonden op NPO 3 en het tweede seizoen van Flikken Rotterdam is vanaf 15 september te zien op NPO.

Eerder werden bij de NPO Boer Zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NCRV), de series Tessa (BNN) en Alleen op de wereld (VPRO) en de nieuwe Nederlandse films op NPO 3 (voorheen Telefilms) al met audiodescriptie aangeboden.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. Ter aankondiging dat deze service bij een tv-programma wordt aangeboden, is een audiologo te horen. Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.