Ads Top

Nieuw op Canvas: Laurent - Prins op overschot

Laurent - Prins op overschot is een vierdelige documentaire reeks over het leven van prins Laurent. De reeks werd gemaakt door het team achter Filip van België. De lange weg naar de troon.

Prins Laurent is altijd het buitenbeentje van de koninklijke familie geweest. Hij is onvoorspelbaar en bij momenten een ongeleid projectiel. Tegelijkertijd is Laurent een dierenactivist, een kunstliefhebber en een wereldverbeteraar. Het volk vindt hem grappig en als ‘clown’ van de koninklijke familie is hij bijzonder populair. Hij is zonder twijfel de meest kleurrijke Coburger van zijn generatie.

Laurent - Prins op overschot is niet chronologisch maar thematisch opgebouwd. De reeks beperkt zich ook niet tot het verhaal van Laurent, maar gaat op zoek naar overeenkomsten tussen Laurent en andere leden van de familie en de dynastie van de Coburgs. De rebelse prins-regent Karel bijvoorbeeld, de ongelukkige jeugd van Albert I en de psychische problemen van keizerin Charlotte van Mexico (dochter van Leopold I). Zo overstijgt de reeks het zuiver biografische.

De reeks portretteert prins Laurent op een respectvolle manier, maar gaat niets uit de weg. In de reeks komen 24 getuigen aan het woord: intimi, koningskenners, (voormalige) politici en journalisten. Daarbij zijn zowel koningsgezinde getuigen als interviewees met een republikeinse overtuiging.

Jan Van den Berghe en Mario Danneels zijn de raamvertellers van dienst. Voormalig wetstraatjournalist Gui Polspoel en Luckas Vander Taelen nemen de rol van kritische, republikeinse columnisten op zich.

Intimi van Laurent zijn onder meer professor Kerkelijk Recht Werner-Édouard de Saeger van Nattenhaesdonck, priester en vriend Père Gilbert, Renée Haferkamp, die Laurent kent van toen hij stage liep bij Karel Van Miert in de Europese Commissie, ex-klasgenoten Dominique Desimpel, Bob Jespers en Peter Van Camp, en de familie Cleiren, gastouders van Laurent toen hij drie jaar lang school liep in het Pius X-college in Wilrijk. Zij spreken voor het eerst op televisie over hun band met Laurent. Verder komen onder meer ook voormalige politici aan het woord, zoals Marc Eyskens, François-Xavier de Donnea, Louis Michel en Vera Dua.

De eerste aflevering (In ongenade) onderzoekt waarom in 1991 de Salische wet wordt afgeschaft, waardoor vrouwen toegang krijgen tot de troon. Door die politieke beslissing zakt Laurent van plaats drie naar plaats vijf in de rangorde van de opvolging. Veel waarnemers denken dat de wet is afgeschaft op vraag van Koning Boudewijn omdat die als geen ander wist hoe onhandelbaar zijn neefje is. Laurents jeugdjaren verliepen dan ook bijzonder woelig en weinig prinselijk. Zijn rebellie was hoofdzakelijk tegen zijn familie gericht.

De tweede aflevering (Prins Populair) is gewijd aan de wisselvallige populariteit van Laurent. Net na de troonsbestijging van zijn vader wordt Laurent het populairste lid van de koninklijke familie. Hij is de enige van de Belgische royals die de pers opzoekt. En met succes. Zonder uitgekiende strategie weliswaar. Gewoon door Laurent te zijn. Hij duikt op in verschillende televisieprogramma’s en vult de populaire tijdschriften. Hij heeft star quality en wordt een tijd de lieveling van de royaltypers. Lang duurt dat evenwel niet. Wanneer er kritisch of ironisch over hem wordt bericht, reageert hij arrogant en gaat het in geen tijd bergaf met zijn populariteit.

De derde aflevering (De vrouwen van Laurent) zoomt in op de vrouwen in Laurent zijn leven. Te beginnen met zijn moeder, die steeds weer opduikt als Laurent in de problemen zit. Het is Paola die Laurent in contact brengt met de Franse rockpriester Père Gilbert, die tot op vandaag zijn mentor en vriend is. Ook de onuitgegeven relatie met de charmezangeres Wendy Van Wanten komt aan bod. Albert en Paola gruwen van de romance. Toch duurt die verschillende jaren. Na de breuk wordt Laurent opgenomen in een psychiatrische kliniek. Rust vindt de prins bij Claire. Zij wil Laurent redden maar onderschat hoe gekwetst en gekweld haar man is.

De laatste aflevering (Van Monseigneur Woef tot klimaatactivist) gaat over het engagement van Laurent. Hij wordt wel eens lacherig Monseigneur Woef genoemd, maar zijn initiatief om gratis dierenklinieken op te richten voor mensen die het financieel moeilijk hebben, is tot op vandaag succesvol. Laurent profileert zich ook als ecologist en krijgt daarbij zelfs steun vanuit de koninklijke familie. Meer dan 15 jaar is hij voorzitter van het ecologisch instituut KINT, het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van Natuurlijke Rijkdommen en de bevordering van Schone Technologie. Later engageert hij zich ook in een grootschalig herbebossingsproject in het Libië van de omstreden dictator Khadafi.

Laurent – Prins op overschot is een programma van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.

Laurent - Prins op overschot: vanaf woensdag 19 april om 21.20 u. op Canvas en VRT MAX ​ (hh op Eén vanaf zondag 23 april omstreeks 22.40 u.)

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.