Ads Top

‘Contentaanbieders met 4K in race naar de top’

Nog nooit hebben contentaanbieders zoveel geld uitgegeven aan tv-content in hoge kwaliteit als afgelopen jaar. “De budgetten die hieraan worden besteed zijn vergelijkbaar met die van speelfilms,” vertelde analist Paul Gray van IHS Markit tijdens een keynote van TPVision/Philips in het Hilton Hotel op Schiphol.

Contentaanbieders zijn volgens Gray bezig met een inhaalslag op het gebied van 4K oftewel UHD-content. Netflix en Amazon liepen daarmee voorop maar inmiddels zijn er al dertig Europese kanalen met programmering in 4K. Emerce meldt: “Men heeft duidelijk lering getrokken uit de mislukking van 3D-televisies. Toen was er geen content en meende Hollywood bestaande producten in 3D te moeten omzetten. De consument haakte af.”

Nu is dat anders. De fabrikanten van schermen lopen gelijk op met de beschikbaarheid van 4K-content. Dit jaar komt de productie boven de 100 miljoen schermen uit en alles boven 55 inch is tegenwoordig per definitie UHD. “Tien procent van alle uitstaande schermen is 4K, voor contentpartijen is dat een zeer stevige basis. Die zijn dan ook bezig met een race naar de top.”

De vernieuwing komt nog altijd van onlinediensten als Netflix en Amazon die geen breedbandlimieten kennen. De top 10 apps voor video-on-demand (onder meer Netflix, HBO, Hulu) groeiden in 2017 met 77 procent. Een andere speler is Apple, die content in 4K aanbiedt via Apple TV.

De grootste markt voor 4K is China, met Noord-Amerika als tweede markt. Gray: “Daar worden vooral grotere formaten gekocht, boven de 55 inch. Amerikanen vinden het geen punt om hun kamers anders in te richten voor een groot scherm. Dit in tegenstelling tot Japan. Daar wonen ze klein en is geen plaats voor grote schermen.”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.