Ads Top

'Nieuwe thuiskopieheffing te hoog'

Vanaf deze week geldt een aparte thuiskopievergoeding voor USB sticks en wearables. Ook gaat de vergoeding op externe harde schijven en smartphones omhoog. De heffing op de settop boxen stijgt van 3,50 naar 3,80 euro en wordt opgebracht door importeurs en fabrikanten van settop boxen, die de heffing doorgaans doorberekenen aan de consument.

In Nederland is het toegestaan om voor eigen oefening, studie of gebruik kopieën te maken van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde werken. Voor deze exceptie is wettelijk een billijke vergoeding verschuldigd aan de auteurs en andere rechthebbenden van deze werken: de thuiskopievergoeding. De hoogte van de vergoeding houdt verband met de schade die wordt geleden als gevolg van het thuiskopiëren

Brancheorganisatie NLConnect vindt de heffing op settop boxen onterecht. Kijkers hebben immers al betaald voor de lineaire uitzending en kunnen die veelal ook legaal terug kijken via replay of online. Het is vreemd om dan specifiek voor lokale opslag op settopboxen nog een aanvullende heffing te vragen, vindt de vereniging.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.