Ads Top

Kwart Nederlanders neemt eigen streamingabonnement als delen niet meer kan

Stevige concurrentie in streamingland zorgt voor nieuwe abonnementsmodellen. Maar niet iedere optie klinkt even goed in de oren van consumenten. Dit blijkt uit internationaal consumentenonderzoek van SurveyMonkey (onderdeel van Momentive), waaronder ruim 1000 Nederlandse respondenten. Zo blijkt er redelijk wat animo voor goedkopere abonnementen met advertenties, maar zien streamers het niet zitten om te stoppen met delen van accounts.

Verschillende streamingdiensten draaien pilots rond advertenties. Niet ten onrechte, zo blijkt uit het onderzoek: 46 procent van de respondenten zou overwegen over te stappen naar een goedkoper streaming-abonnement met advertenties.

Hoe enthousiast kijkers over advertenties zijn, lijkt leeftijdsgebonden: 58 procent van millennials (26-41 jaar) zou een dergelijke overstap overwegen tegenover 34 procent van babyboomers (58-76 jaar), 42 procent van Gen X (42-57 jaar) en 48 procent van Gen Z (25 jaar of jonger).

Advertenties lijken daarmee lucratiever voor toekomstige omzet dan een ander hoofdpijndossier van streamingdiensten - het delen van accounts. Slechts 25 procent van de respondenten zou een eigen abonnement te nemen als ze geen accounts meer kunnen delen. 29 procent zou overstappen naar een familie- of groepsaccount, 25 procent zou overstappen naar een streamingdienst waarbij accounts delen wél is toegestaan en 21 procent zou het abonnement geheel stopzetten.

Nederlanders maken aanzienlijk minder gebruik van streamingdiensten dan de andere ondervraagde landen (de VS, het VK en Ierland). Slechts 29 procent van de Nederlanders bekijkt deze elke dag, vergeleken met zo’n 45 procent in de andere landen. Vrouwen kijken iets vaker dan mannen (35% versus 23%). Zo’n 20 procent van respondenten maakt nooit gebruik van streamingdiensten.

Daarnaast lijkt de klantloyaliteit wankel. Deze lijkt inkomensgebonden te zijn, die waarschijnlijk ook samenhangt met de stijgende inflatie. Maar liefst 61 procent van mensen met inkomens tot 20.000 euro per jaar overweegt momenteel om hun abonnement stop te zetten of te pauzeren, vergelijken met 47 procent van mensen die daarboven verdienen.

Wat betreft marktaandeel staat Netflix nog altijd bovenaan. Meer dan drie vierde (77%) van de respondenten maakt gebruik van Netflix en tweederde (61%) geeft aan dat dit hun primaire streamingplatform is. Videoland volgt op nummer twee. 33% van de respondenten gebruikt Videoland - maar slechts 9% ziet het als hun primaire streamingdienst. Andere diensten zien soortgelijke cijfers: respondenten gebruiken deze diensten, maar zien ze niet als hun hoofdabonnement.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.