Ads Top

Eredivisie geeft historische Klassiekers uit 1960 en 1964 kleur

 
In aanloop naar De Klassieker zijn beelden van twee historische ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax in kleur uitgebracht. Het gaat om de Klassiekers Ajax - Feyenoord uit 1960 (5-1) en Feyenoord - Ajax uit 1964 (9-4).

Dit seizoen bestaat de Eredivisie 65 jaar. Het jubileumjaar wordt op meerdere manieren kleur gegeven, waaronder letterlijk door historische archiefbeelden in te kleuren die in zwart-wit zijn opgenomen.

Ajax speelde op 26 mei 1960 een van zijn meest heroïsche wedstrijden in de Eredivisie. Ajax en Feyenoord eindigden aan het eind van het seizoen 1959-1960 gelijk in punten (50) en moesten een beslissingswedstrijd spelen om het landskampioenschap. In het Olympisch Stadion in Amsterdam won Ajax de bijzondere Klassieker met klinkende cijfers: 5-1. In het fragment zijn onder andere Wim Bleijenberg (met drie doelpunten en één assist de uitblinker) en Mister Ajax, Sjaak Swart, in kleur te zien.

De andere ingekleurde Klassieker is de ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax op 29 november 1964. Mede dankzij vijf doelpunten van Rotterdammer Hans Venneker boekte Feyenoord zijn grootste overwinning op Ajax uit de clubgeschiedenis (9-4). In het Rotterdamse elftal stonden spelers als Eddy Pieter Graafland, Hans Kraay, Frans Bouwmeester en Coen Moulijn in het basiselftal, terwijl Ajax aantrad met onder andere Bennie Muller, Wim Suurbier, Sjaak Swart en de pas 17-jarige Johan Cruijff. Op de ingekleurde beelden zijn enkele doelpunten van Venneker te zien en ruim zestigduizend supporters in een uitzinnige Kuip. In dat seizoen wist Feyenoord zich voor de achtste keer in de clubhistorie tot landskampioen te kronen.

De beelden zijn in opdracht van de Eredivisie CV door Planet X ingekleurd. Het Amsterdamse visual effects-bedrijf heeft de zwart-wit beelden op basis van kunstmatige intelligentie en handmatig werk ingekleurd. Het geluid en (soms) commentaar zijn afkomstig van de originele wedstrijdbeelden van de NOS en overeind gebleven.

De beelden zijn vanaf vandaag in kleur te zien op het Eredivisie-archief op YouTube. In de loop van dit seizoen worden er nog meerdere ingekleurde wedstrijdfragmenten door de Eredivisie en ESPN uitgebracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.