Ads Top

Nederlandse tv- & videomarkt groeit

De Nederlandse tv- & videomarkt is het afgelopen jaar met 7,2 procent gegroeid naar 556 miljoen euro omzet. Hoewel traditionele tv-aanbieders zoals KPN en Ziggo steeds meer omzet halen met hun tv-diensten, neemt hun gezamenlijke marktaandeel af. Dat blijkt uit het nieuwe Dutch TV-Video Market-rapport van Telecompaper.

Sinds de komst van Netflix naar Nederland in 2013 nemen bedrijven met een internetachtergrond een steeds grotere hap uit het tv-budget van de consument. Zij bieden een zogenaamde over-the-top (OTT) dienst aan en zijn daarbij niet afhankelijk van traditionele (lineaire) tv-aanbieders. Inmiddels gaat 16 procent van alles dat een huishouden aan tv- & videodiensten betaalt, naar deze OTT-diensten. Anderhalf jaar geleden lag dit aandeel nog op 11 procent.

12 procent van alles dat consumenten betalen aan tv- & videodiensten gaat al naar Netflix. Op omzetgebied laat deze aanbieder van abonnementsgebaseerde video-on-demand (VoD) alleen Ziggo en KPN voor. Deze drie partijen zijn samen goed voor 85 procent van de tv- & video-omzet. De overige 15 procent wordt verdeeld onder ruim 25 aanbieders, waaronder Delta, Film1, Eurosport Player, Pathé Thuis, Tele2, Videoland en T-Mobile.

In de omzetten van de tv-aanbieders zitten ook de gelden die consumenten betalen voor hun premium-pakketten. Deze bedragen zijn goed voor 6 procent van de tv-omzet van Ziggo, KPN en de andere tv- aanbieders. Bij de premium-zenders realiseert FOX Sports de meeste omzet. Door de nieuwe contracten die onder andere met KPN, Delta en T-Mobile zijn afgesloten, is de omzet van Fox Sports de afgelopen anderhalf jaar met ruim 50 procent gestegen. Ook Ziggo Sport Totaal zag zijn omzet stijgen, mede dankzij de toegenomen populariteit van Formule 1.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.