Ads Top

'VRT schakelt tv-antenne drie maanden te vroeg uit'

Op 1 december stopt de VRT met de gratis tv-uitzendingen via antenne. Dat is meer dan drie maanden vroeger dan de einddatum van haar distributiecontract met zendmastoperator Norkring. De overeenkomst met Norkring voor de distributie van radio en televisie via de ether loopt namelijk tot 4 maart 2019. Dat blijkt uit de vorige VRT-beheersovereenkomst en de openbare aanbestedingsopdracht voor de verlenging van het DVB-T-distributiecontract.

De VRT maakte eind 2017 de aanbestedingsopdracht voor de verlenging van haar etheruitzendingen bekend. In het aanbestedingsdocument staat dat de nieuwe raamovereenkomst zou ingaan op 5 maart 2019. De vorige VRT-beheersovereenkomst, die liep van 2012 tot 2016, bevestigt ook dat het huidige distributiecontract voor FM, DAB en DVB-T met Norkring pas eindigt in 2019.

Sinds 6 november toont de VRT op elk uur ook kortstondig een tekstboodschap in beeld die de timing van de stopzetting op 1 december bevestigt. De tekstbanner roept de antennekijkers op zich over de alternatieve ontvangstmethoden te informeren. De boodschap op het scherm kwam voor heel wat antennekijkers als een donderslag bij heldere hemel, zo zeggen actievoerders. Amper drie weken voor de afschakeling moeten ongeveer honderdduizend antennekijkers nu op zoek naar een evenwaardig en werkbaar alternatief dat er eigenlijk niet is. Het voorgestelde alternatief, het videoplatform VRT NU is geen volwaardige vervanger. Dat blijkt uit de doorgaans negatieve reviews op de VRT NU-app en reacties op onze petitie. De belofte om de kijkers via VRT NU van een optimale kijkerservaring te voorzien kan de VRT hoegenaamd niet waarmaken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.