Ads Top

Hands-On: Apple TV

Hij komt geen moment te laat: de vijfde generatie 4K HDR Apple TV. De vierde generatie Apple TV was intussen alweer twee jaar oud en heeft al flink wat marktaandeel moeten inleveren, met name in de VS, waar merken als Revo en Amazon TV Apple ruimschoots hebben ingehaald.

Het nieuwe model is in elk geval klaar voor de nieuwste generatie 4K HDR televisies. En dat is dan ook gelijk het belangrijkste punt om rekening mee te houden: zonder 4K HDR tv zul je maar weinig verschil merken met het oude model.

De kastjes verschillen uiterlijk absoluut niet eens van elkaar, maar intern zijn er wel verschillen: 100 Mbps Ethernet is Gigabit Ethernet geworden, Bluetooth gaat weer een versie vooruit (Bluetooth 5), de A8-chip met 64-bits architectuur is vervangen door de A10X, bekend van de iPhone en iPad, HDMI 2.0a wordt nu ondersteund, evenals 802.11ac Wifi met MIMO (2,4 GHz en 5 GHz) en binnenkort komt daar Dolby Atmos bij. De video uitvoer bedraagt 2160p versus 1080p bij de vierde generatie Apple TV.

Om in 4K te kunnen kijken, heb je niet alleen een geschikt toestel nodig, maar zul je ook in de iTunes Store films en series in 4K-resolutie moeten aanschaffen, dat kan overigens voor dezelfde prijs als de HD-versies. Je bestaande iTunes-films worden voorts gratis geüpgraded naar de 4K-variant, die hoef je dus niet opnieuw te kopen. Netflix kijkers kunnen ook beschikken over 4K-content, al houdt het niet over. Houd er verder rekening mee dat veel apps nog niet zijn aangepast vool Ultra HD.

Ben je een gamer, dan merk je ook wel enig verschil door de snellere chip, maar Apple TV is geen echt gameplatform geworden. Jammer genoeg lopen ook veel Nederlandse omroepen achter met Apple TV. Een NPO Start (Plus) app is er nog altijd niet. Veel omroepen concentreren zich liever op AirPlay. Op die manier ben je wel erg aangewezen op Amerikaanse content.Het instapmodel van Apple TV (met 32 GB) kost 199 euro, de oude vierde generatie is in prijs gedaald naar 159 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.