Ads Top

Online en uitgesteld tv kijken in Nederlandse kijktijd verdrievoudigd in 2025

De Nederlandse consument kijkt steeds vaker uitgesteld of via internet televisie. ABN AMRO verwacht dat het aandeel online en uitgesteld kijken in het komende decennium zal verdrievoudigen: van 7 procent nu naar zo’n 25 procent in 2025.

Nederlanders bekeken in 2008 slechts 1,5 procent van de totale tv-kijktijd online of uitgesteld. De sterke groei van online en uitgesteld televisiekijken wordt onder meer veroorzaakt door technologische ontwikkelingen. Zo is het bekijken van video’s via tablets en smartphones enorm toegenomen.
Het percentage onder Nederlanders met internetaansluiting dat wel eens tv kijkt via de smartphone steeg tussen eind 2011 en eind 2015 van 6 naar 15 procent. In dezelfde periode groeide dit aantal voor tablets van 5 naar 26 procent. In Nederland is het mobiele videoverkeer sterk gegroeid, onder meer door de komst van 4G. De verwachting van Gartner is dat in 2018 in volwassen markten wereldwijd 75 procent van alle tv-content via apps bekeken zal worden, bijvoorbeeld via smart-tv, tablets of smartphones. 

Ook bekijken Nederlanders steeds vaker video’s via online platforms als Netflix en YouTube, waarbij een aantal van deze diensten betaald is. In Nederland heeft ongeveer 20 procent van de huishoudens een betaald abonnement op zo’n zogeheten ‘over the top’ (OTT)-speler, terwijl 64 procent van de Amerikaanse huishoudens met toegang tot internet minimaal één betaald abonnement heeft op online tv en in het Verenigd Koninkrijk 30 procent.

Ondanks de groei van het 'nieuwe tv-kijken' denkt ABN AMRO dat het aantal consumenten dat zijn reguliere tv-abonnement opzegt in ruil voor een betaald abonnement op een online videoplatform - de ‘cord-cutters’ - in Nederland voorlopig beperkt blijft. Dit komt onder meer doordat een tv-abonnement hier relatief goedkoop is vergeleken met de VS. Voor telecombedrijven en tv-zenders wordt het bieden van hoogwaardige content steeds belangrijker om de aandacht van de consument vast te houden. ABN AMRO denkt dat de omzet van tv-producenten die onderscheidende mediacontent produceren in 2016 en 2017 met meer dan 3 procent per jaar zal groeien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.