Ads Top

Televisie-erfgoed online

Vandaag is EUscreen van start gegaan: een verzameling televisie-erfgoed die het rijke Europese televisieverleden omvat. De portal wordt officieel gelanceerd op 27 oktober, ter gelegenheid van de UNESCO werelddag voor audiovisueel erfgoed.
De EUscreen portal biedt een breed scala aan functionaliteiten om de collectie te doorzoeken.  Achtentwintig audiovisuele archieven en omroepen uit heel Europa, waaronder INA, RAI en Beeld en Geluid,  hebben in dit project hun krachten gebundeld om gezamenlijk toegang te bieden tot de Europese televisiegeschiedenis. Duizenden video's en afbeeldingen zijn online beschikbaar voor gratis raadpleging en dagelijks wordt extra content toegevoegd.
De website werd uitvoerig getest om tegemoet te komen aan de behoeften van de verschillende gebruikersgroepen waar EUscreen zich op richt: onder meer in het onderwijs- en onderzoekdomein en onder het brede publiek. Extra functionaliteiten om virtuele tentoonstellingen samen te stellen en een academisch tijdschrift zullen in de loop van 2012 op de site verschijnen.
Volgens projectcoördinator Sonja de Leeuw “moedigen we met EUscreen gebruikers aan om actief om te gaan met de geschiedenis van Europa en de geschiedenis van televisie, ongeacht taalbarrières en culturele grenzen. Deze lancering is een grote stap voorwaarts bij het ontdekken van de rol van het televisie-erfgoed in de manier waarop we onszelf zien, vroeger en nu.”
In Nederland maken de Universiteit Utrecht, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Amsterdamse softwarebedrijf Noterik onderdeel uit van het EUscreen project. Samen zorgen ze voor de Europese coördinatie, het onderzoek, het archiefmateriaal op en de technische infrastructuur van de portal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.