Ads Top

Onderzoek UPC naar kijkgedrag

Grote hoeveelheden multimedia apparaten in huis wordt heel normaal gevonden. Oude
apparaten worden niet weggegooid, maar ‘degraderen’ naar andere ruimtes. Door technologie (opname, pauzeren, on-demand) is er steeds minder strijd om de afstandsbediening. Deze oude ‘strijdbijl’ lijkt te zijn begraven. Eén centrale afstandsbediening is daarnaast een must geworden om de grote hoeveelheid apparaten eenvoudig te bedienen. En de televisie in de woonkamer is vanwege verschillende eigenschappen dé ideale plek om samen te relaxen en passief multimedia te beleven.
Dat zijn enkele bevindingen van een onderzoek dat kabelaar UPC heeft uitgevoerd onder haar gebruikers. Gebruikers lijken goed op de hoogte van de vele mogelijkheden. Een universele afstandsbediening zoals de ‘Logitech Harmony’ is al bijna gemeengoed als oplossing om alle multimedia apparaten te kunnen controleren. Veel mensen nemen graag de moeite om een dergelijke afstandsbediening eenmalig te programmeren zodat vervolgens met één knop alles bediend kan worden. Meerdere handelingen om digitale TV te kijken zijn dan niet meer nodig.
De schermgrootte bepaalt niet alleen met hoeveel personen een ervaring gedeeld kan worden maar heeft ook invloed op het type en de lengte van de content die op het scherm getoond wordt. Films zijn meer geschikt voor grote televisies, korte Youtube clips worden hier vrijwel niet op bekeken, ook niet als dit mogelijk is. Computers en laptops worden geprezen om hun multifunctionaliteit en in het geval van de laptop, draagbaarheid, maar worden met name gebruikt om informatie te krijgen en minder voor het type passieve entertainment waar de televisie goed in is.
Samen TV kijken speelt een zeer belangrijke rol in het dagelijkse leven. Een rustmoment voor velen, maar partners benutten het ‘samen kijken’ ook vooral als moment om bij elkaar te zijn, te relaxen en de dag door te nemen. Hierbij wordt meestal gekeken naar films, lichte amusementsprogramma’s en het nieuws. Van die drie is het nieuws één van de belangrijkste programma’s, waar met volle aandacht naar gekeken wordt. Als bij andere programma’s de aandacht op een zeker moment verdeeld is start het multitasken. Stellen blijven ‘gezellig’ bij elkaar zitten, maar grijpen (in de meeste gevallen) naar hun laptop of smartphone of gaan de krant of een tijdschrift lezen. Samen TV kijken is gezellig en het delen van een bepaalde kijkervaring wordt gezien als een belangrijk onderdeel van het samen leven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.