Ads Top

Best 24 viert zestigste verjaardag van de Nederlandse TV

Vandaag viert de Nederlandse televisie haar zestigste verjaardag. Het themakanaal Best 24 staat die dag helemaal in het teken van 60 jaar tv. Om 14.00 uur start de marathon van het programma ‘De eerste keer’. Het nieuwe Best 24-programma De Eerste Keer staat stil bij het ontstaan van nieuwe trends op televisie in de afgelopen zestig jaar. Het uitgangspunt is altijd het eerste programma dat het betreffende genre op de kaart heeft gezet. De kijker krijgt via bijzondere en vaak unieke fragmenten te zien hoe een genre zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Verder geven meer dan vijftig bekende tv-gezichten en medewerkers achter de schermen kort en bondig hun commentaar bij de beelden. In de reeks van tien afleveringen komen onder anderen Henny Huisman, Jeroen Krabbé, Carry Tefsen, Fred Oster, Koos Postema, Guus Verstraete, Astrid Joosten, Gerard Cox, Bert van der Veer, Maria Goos, Ellen Blazer, John Leddy en Harm Edens aan het woord.
Om 20.15 uur is het speciale programma ‘Het Jaar Nul, de beginjaren van de televisie te zien’. Op 2 oktober 1951 veranderde om 20.15 uur Nederland en eigenlijk veranderde de wereld. De televisie ging van start! Het toestel heeft ons leven veranderd, de kijker zit gemiddeld drie uur en elf minuten per dag voor de buis. Veel meer tijd dan besteed wordt aan eten, hobby’s of het huishouden. In ‘het jaar nul’ beschrijft Han Peekel de wankelmoedige start van het latere massamedium. De geboorte van de tv in Nederland werd toentertijd door minder dan 5000 mensen gadegeslagen. Mies Bouwman, Huub Wijfjes, Kees Brusse, Henk van Gelder, Allard van der Scheer, Gerard Timmer, Hetty Blok, Paul Schnabel, Paul Römer en Roek Lips staan stil bij dit moment toen Nederland definitief veranderde in een mediasamenleving. Het allereerste beeld wat men in de huiskamer zag, was een wapperend vlaggetje met het logo van de fonkelnieuwe NTS. De officiële opening werd verricht door zijne eminentie staatssecretaris Cals. Hij waarschuwde al meteen dat televisie niet alleen als amusement dient, maar vooral als verheffing van het volk.
Verder eert Best 24 tv-pionier Erik de Vries met een TV Monument en een integrale uitzending uit 1958 waarin 250.000ste tv-kijker in het zonnetje wordt gezet door Jelle de Vries.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.