Ads Top

Officier van justitie eist gevangenisstraffen tegen verdachten gekloonde modems


De officier van justitie eist gevangenisstraffen tot 3 jaar tegen verdachten van gekloonde modems. De verdachten verkochten honderden illegale modems waarvan de afnemers tegen betaling gratis gebruik konden maken van de diensten van VodafoneZiggo, zoals digitale televisie en internet. Tegen deze drie mannen, twee Rotterdammers en een Amsterdammer, eiste de officier van justitie verschillende gevangenisstraffen.

Het onderzoek naar de gekloonde modems startte in mei vorig jaar. Dat gebeurde nadat er informatie uit Canada was gekomen, waar daadwerkelijk gekloonde modems waren ingezet in een ondergronds netwerk. Via het Nationaal Cyber Security Centrum werd de informatie uit Canada doorgegeven aan de provider. De mannen worden verdacht van computervredebreuk/hacking, het voorhanden hebben van zogenoemde malware, deelname aan een criminele organisatie, oplichting van een telecommunicatiedienst en witwassen.

In deze zaak ging het om het grootschalig overnemen van gegevens van modems van klanten van een internetprovider. De identiteit van hun modems werd gekopieerd. Die gekopieerde identiteit werd door de verdachten overgezet op modems die ze leverden aan mensen die aan de verdachten betaalden. Die afnemers konden dan, voor een eenmalig bedrag van zo’n 150 euro per modem, gratis internetten en televisie kijken zolang de betalende klant zijn abonnement hield. De omzet van de verdachten nam snel toe: in november 2016 was er nog sprake van enkele tientallen modems, een jaar later, in november 2017, toen verdachten werden aangehouden, was dat aantal gestegen naar 650.

De hoofdverdachte, een 36-jarige Rotterdammer, paste de modems aan, met behulp van de gemodificeerde software. De twee andere verdachten, 31 en 42 jaar, waren werkzaam voor de provider en leverden en installeerden modems voor de klanten van de hoofdverdachten. Daarnaast verduisterden zij de modems van de provider.  De totale schade aan verduisterde modems en gederfde internetabonnementen ligt rond de 70.000 euro. Hierbij gingen zij geraffineerd te werk: zij liepen rond in Ziggo bedrijfskleding en maakten gebruik van een bedrijfsbus. Ook leverden ze de spullen in de officiële bedrijfsverpakking.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.