Ads Top

Groei digitale tv kan daling totale tv-markt niet voorkomen

Digitale tv is gegroeid naar een aandeel van 90 procent van de Nederlandse tv-markt. Deze groei was onvoldoende om te compenseren voor de daling in aantal analoge aansluitingen.

De groei van het aantal aansluitingen op digitale tv bleef ook vrij beperkt, aldus het kwartaalrapport: slechts 0,2 procent. Het aantal aansluitingen op analoge tv daalde in het tweede kwartaal met 2,5 procent. Dat leidde tot een nettodaling met 3.000 tv-aansluitingen in het tweede kwartaal van 2016, naar 7,8 miljoen. Een belangrijke oorzaak is de verzadiging van de tv-markt in combinatie met de opkomst van online/OTT-video.

Bijna alle Nederlandse huishoudens hebben al een tv-aansluiting. Steeds minder huishoudens nemen een extra aansluiting voor een tweede tv. In plaats daarvan wordt steeds vaker naar online tv en video gekeken via tablets, laptops en andere apparaten. Dit wordt ook mogelijk gemaakt via applicaties die tv-aanbieders leveren. Tegelijk zullen zogenoemde cord-cutters en cord-nevers hun tv-abonnement opzeggen of zelfs nooit een tv-abonnement nemen om alleen tv en video via internet te kijken.

KPN heeft opnieuw terrein gewonnen op de Nederlandse tv-markt ten koste van kabelaanbieder Ziggo. De operator zag zijn marktaandeel groeien met 0,3 procentpunten gedurende het tweede kwartaal en eindigde juni 2016 met 29,6 procent van alle tv-aansluitingen. Ziggo verloor 0,3 procentpunt, om het kwartaal te eindigen met een marktaandeel van 51,4 procent.

KPN’s groei komt vooral voort uit de 1,7 procent groei (jaar-op-jaar) van tv-aansluitingen via IPTV DSL of glasvezel) naar 1,96 miljoen stuks. Zo groeide KPN’s totale tv-klantenbestand (inclusief Digitenne-abonnees (ether-tv) en analoge tv via glasvezelklanten van voormalig ISP Lijbrandt) met 1,3 procent naar 2,3 miljoen. Op de digitale televisiemarkt had KPN een marktaandeel van 32,6 procent, na een bovengemiddelde winst van 0,3 procentpunt.

Ondanks het klantenverlies in het tweede kwartaal is Ziggo nog steeds de onbetwiste marktleider met meer dan vier miljoen tv-klanten. Ziggo’s bestand van digitale tv-klanten daalde naar 3,3 miljoen, waarmee 46,8 procent van de digitale tv-markt bereikt wordt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.