Ads Top

Publieke omroep staat midden in de maatschappij

De publieke omroep maakt komend seizoen in alle genres programma’s vanuit het hart van de samenleving. Thema’s die heel Nederland raken, vormen de rode draad in de vernieuwde programmering van NPO 1, 2, 3, Zapp/Zappelin, NPO Start/Plus en online.

De publieke omroepen hebben de komende maanden veel aandacht voor de verkiezingen in tal van (extra) nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Zo presenteren Sven Kockelmann en Tijs van den Brink elke vrijdag in Op1 politieke specials. House of politics bezoekt lijsttrekkers thuis, op zoek naar de persoon achter de politicus. Pointer houdt een factcheck-marathon rond uitspraken van politici.
 
In de nieuwe zaterdagavondshow Hotel Hollandia brengt onder anderen Paul de Leeuw een mix van drama, satire en talkshow. Frans Bauer volgt twaalf mensen die laaggeletterd zijn in Frans Bauer - een leven zonder letters.

De Grooten Tour van de Gebroeders de Witt (MAX, NPO 2): op het kantelpunt van de 17e eeuw trekken Johan en Cornelis de Witt, twee ambitieuze zonen uit onze toen nog jonge republiek, twee jaar kriskras door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland zullen bepalen hoe zij later ons land zullen leiden. Huub Stapel reist de broers bijna vier eeuwen later achterna met hun dag- en kasboek in de hand.

In Sander en de socials (VPRO, NPO 3) onderzoekt Sander Schimmelpenninck de wetteloosheid van sociale media en laat hij zien dat dit vervelende gevolgen heeft voor onze democratie. Internet en sociale media in het bijzonder waren ooit het summum voor de liberale democraat. Nooit eerder kon het volk zo direct met elkaar communiceren, maar dat blijkt in de praktijk steeds meer uit te draaien op een nachtmerrie.  

Een achtdelig verhaal over de bekendste familie van Nederland die als een oranje draad door onze geschiedenis loopt: Het Verhaal van Nederland: Oranje-Nassau (NTR, NPO 1). Een vorstenhuis met helden en zwarte schapen die soms worden verguisd en dan weer op handen worden gedragen. Verteller Daan Schuurmans loodst de kijker door de geschiedenis in binnen- en buitenland.

2Doc: Tanja - Dagboek van een guerrillera (VPRO, NPO 2) vertelt het verhaal de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Tijdens haar stage, eind jaren 90 in Colombia, wordt Nijmeijer geconfronteerd met de politieke onrust in het land. Geschokt door het onrecht dat ze aantreft, sluit ze zich na haar studie aan bij de FARC, op dat moment het grootste guerrillaleger ter wereld. Ze wordt uiteindelijk ingezet bij de vredesonderhandelingen waar ze een sleutelrol speelt in het bereiken van een vredesakkoord. Omdat ze nog steeds op de internationale opsporingslijst van Interpol staat, is een terugkeer naar Nederland onmogelijk.

Operazangeres Francis van Broekhuizen gaat in Francis naar Lourdes (KRO-NCRV, NPO 2) als vrijwilliger mee naar Lourdes, het grootste bedevaartsoord van Europa. Voor Francis bekend terrein: vijftien jaar lang was zij vrijwilliger in Lourdes. Samen met pelgrims en andere vrijwilligers dompelt zij zich onder in alle rituelen van dit unieke plekje in de Pyreneeën, waar tienduizenden mensen samenkomen. Uiteraard zal Francis haar stem niet onberoerd laten.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.