Ads Top

NPO onderzoekt hogere beeldkwaliteit NPO Start

De NPO onderzoekt de (financiële) haalbaarheid van het verhogen van de beeldkwaliteit van NPO Start, zo meldt Emerce.

Dat de NPO zijn programma's via de reguliere NPO Start app niet in HD aanbiedt is een bewuste keuze, zo blijkt uit een toelichting op de site: 'Het in HD uitzenden van de miljoenen streams die maandelijks bij de NPO worden opgevraagd, is voor het gratis NPO Start financieel niet haalbaar. De benodigde investeringen in streaming- en opslagcapaciteit zouden ten koste gaan van de programma's. We kiezen er liever voor dat geld te blijven investeren in de programmering.'

De beeldkwaliteit van NPO Start bedraagt 576p. De uitzendingen zijn, met uitzondering van de livestreams, alleen beschikbaar in HD (1080p) via de betaalde NPO Start (dezelfde app, maar met inlogcode).

Enkele jaren geleden schreef staatssecretaris Sander Dekker in een Kamerbrief dat de kwaliteit van de NPO programma's eigenlijk alleen geoptimaliseerd is voor het dominante ontvangstapparaat dat het publiek gebruikt. Op dat moment was dat de smartphone.

Dekker schreef in die tijd, in 2017, dat de kwaliteit 'tot minimaal 2020 voldoet'.

In 2017 waren videoplatformen als Netflix echter minder dominant. Tegenwoordig steekt de beeldkwaliteit van NPO schril af bij die van Netflix en Disney Plus. Zelfs Amerikaanse zenders als CNN, Fox News en ABC geven hun signaal in hun gratis Apple TV apps in onberispelijke HD kwaliteit weer, zelfs voor Europese kijkers voor wie zij eigenlijk geen programma's maken.

Het afgelopen jaar lijkt de kwaliteit nog verder achteruit gegaan. Dat valt met name op bij Apple TV, het platform waarvoor de NPO een aparte app ter beschikking heeft gesteld. Met name bij snelle beeldwisselingen is het reguliere beeld absoluut onder iedere norm.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.