Ads Top

Strijd Dutch Filmworks tegen downloaders lijkt ten einde

Filmdistributeur Dutch Filmworks heeft wederom een nederlaag geleden in zijn nu al jaren durende strijd tegen illegale downloads, zo blijkt uit een advies aan de Hoge Raad waaruit Emerce citeert. De Hoge Raad zal zo goed als zeker het cassatieverzoek in een zaak tegen kabelbedrijf Ziggo afwijzen.

Ziggo weigerde telkens de NAW-gegevens te verstrekken die horen bij IP-adressen die zijn gebruikt om films illegaal te downloaden.

DFW maakte in 2015 bekend handhavend op te gaan treden tegen personen die films illegaal downloaden. Er werd veel ruchtbaarheid aan gegeven. DFW wilde individuele gebruikers aanspreken en eventueel zelfs beboeten. Het schakelde een extern bedrijf in om de IP adressen te verzamelen. Voor deze dataverzameling kreeg de distributeur ook toestemming.

Om deze gebruikers aan te kunnen spreken diende DFW echter te beschikken over hun NAW-gegevens, die alleen bij internetaanbieders bekend zijn. Ziggo weigerde die gegevens te verstrekken.

De nu al jaren voortslepende zaak lijkt nu definitief gesneuveld bij de Hoge Raad. Het grondrecht op bescherming van intellectuele eigendom staat in deze zaak tegenover het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens en privacy van de internetgebruikers. Net als de voorzieningenrechter heeft het hof eerder geoordeeld dat het aanpakken van illegale downloaders onder voorwaarden rechtmatig is, maar dat in dit geval de rechthebbende te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van de betrokken internetgebruikers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.