Ads Top

Drie Oscargenomineerde films Bert Haanstra in 4K online

Beeld en Geluid publiceerde een dezer dagen de drie Oscargenomineerde en -winnende films van Bert Haanstra online in nieuwe 4K-restauraties. Daarmee viert het instituut in Hilversum de honderdste geboortedag van de legendarische Nederlandse filmer, op 31 mei 2016.

Het gaat om de Oscarwinnende korte film Glas (Glass, 1958), en de genomineerde films Alleman (The Human Dutch, 1963) en Bij de beesten af (Ape and Super-Ape, 1972). Het is voor het eerst dat de films in deze hoge kwaliteit voor iedereen beschikbaar zijn. Bij elk van de films publiceert Beeld en Geluid op inbeeldengeluid.nl/haanstra een achtergrondartikel, geschreven door mediahistoricus Bas Agterberg.

Bert Haanstra (31 mei 1916 - 23 oktober 1997) geldt nog steeds als een van de succesvolste Nederlandse filmmakers: behalve een Oscar won hij prijzen op prestigieuze filmfestivals als Cannes en Berlijn. Twee van zijn films staan nog steeds in de top 10 van best bezochte Nederlandse films allertijden. Hij was een publiek figuur die regelmatig te gast was in televisieprogramma’s bij Mies Bouwman, Willem Duys en filmjournalist Simon van Collem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.