Ads Top

Sterke stijging verkoop systeemcamera’s

De fotobranche laat ook het laatste kwartaal van 2014 weer een dalende omzet zien, zelfs 5,7 procent lager ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet komt hiermee volgens GfK uit op 39 miljoen euro. Blijkbaar is een fotocamera niet per definitie een product wat men in de feestmaand december onder de kerstboom legt.

Er zijn wel duidelijke verschuivingen te zien. Daar waar compact camera's over 2014 een daling laat zien van 21,4  procent in afzet ten opzichte van 2013, kampen de camera’s met verwisselbare lenzen met een iets kleinere afname.

Binnen het segment met verwisselbare lenzen is de daling vooral toe te wijzen aan de spiegelreflex camera’s. De doorverkopen van systeemcamera’s doen het namelijk wel heel goed. In 2013 bleven de verkoopresultaten nog een beetje achter bij de gestelde verwachtingen, in 2014 zijn deze verkopen wel degelijk aangetrokken. De afzet van systeemcamera’s is met ruim 6 procent gegroeid. De omzet laat zelfs een groei zien van bijna 17 procent. Vooral modellen met 20 megapixels of meer laten met een verdubbeling in verkoopaandeel ten opzichte van vorig jaar een hele goede groei zien.

De systeemcamera’s worden met name gezien als goed alternatief voor de spiegelreflexcamera, door het gebruiksgemak en veelal identieke, en soms zelfs betere, toepassingsmogelijkheden.

Binnen het segment compact camera’s zijn momenteel ook de bridge camera’s in opmars. Deze bridge camera’s kan men min of meer zien worden als een alternatief voor SLR- of systeemcamera’s.
Bridge camera’s worden als compact betiteld omdat zij geen verwisselbare lens hebben. Toch biedt deze vaste lens wel een enorm zoombereik. Samen met andere geavanceerde opties is dit zeker ook een segment om de komende tijd in de gaten te houden.

Ten slotte constateert GfK een enorme opmars van de action cam’s. De verkoopcijfers laten zien dat deze camera steeds populairder wordt. In 2013 registreerden we nog 30.000 verkopen, in 2014 komt dit aantal al boven de 100.000 uit! Daarmee is de groep Action Cam’s zowel in afzet als in omzet groter geworden dan traditionele camcorders.. Het valt wel op dat binnen dit segment nog maar weinig merken op de markt zijn. De action cam biedt tegenwoordig ook steeds meer mogelijkheden, tegen een steeds aantrekkelijker prijs. Deze ligt nu gemiddeld op 215 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.