Ads Top

Positieve kansen in een dalende cameramarkt

De totale markt voor digitale camera’s is het eerste kwartaal van 2014 gestart met een daling van 11,6% in aantallen en een daling van 11,7% in waarde ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Dat stelt GfK. Tegelijkertijd is deze afname minder sterk dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde prijs van digitale camera’s laat een daling zien van 5,5% in het eerste kwartaal.

Camera’s met een verwisselbaar objectief in aantallen stijgen in het eerste kwartaal ten opzichte van Q1 in 2013. Tegelijkertijd daalt deze overkoepelende categorie in waarde versus dezelfde periode vorig jaar. De verwisselbare lens categorie is te splitsen in Compact Systeem Camera’s (CSC) en Digitale Spiegel Reflex (DSLR). De DLSR laat in waarde en ook in aantallen een daling zien. Voor de camera’s met een vaste lens kunnen we zien dat deze minder snel dalen in aantallen en waarde dan in dezelfde periode vorig jaar.

De plaats van aankoop voor digitale camera’s is grofweg in drieën te delen. De Electronic Retail, de Photo Retail en de Mass Merchants. Deze kanalen zijn goed voor bijna 99% van de gemeten camera verkopen in Nederland. Alle kanalen dalen, echter zijn er onderling wel verschillen. Zo daalt het ERT kanaal in het eerste kwartaal van 2014 over de 3 verschillende categorieën camera’s. Het Mass Merchants kanaal heeft in moeten leveren op het gebied van de compact camera en de DSLR. De CSC camera heeft een flinke stijging doorgemaakt in het Mass Merchants kanaal. Het Photo Retail kanaal heeft in het eerste kwartaal van 2014 verhoudingsgewijs de kleinste daling laten zien en dat komt vooral door de enorme stijging van de CSC verkopen. Hiermee heeft het Photo Retail kanaal haar complete positie ook nog eens weten te vergroten in de camera markt.

Digitale fotocamera’s met de mogelijkheid van Full-HD video opname laten een duidelijke stijging zien zowel in het compact als in het verwisselbare lens segment.

De prijsklassen voor camera’s met een verwisselbare lens laten een positief beeld zien. De prijsklassen die groeien zijn tussen de € 200 en € 300, 13% in waarde in Q1 en de prijsklasse tussen de € 300 en € 400, 20% in waarde in Q1. De sterkste groei is waarneembaar tussen de € 800 en € 1000 euro, deze categorie vertegenwoordigt inmiddels 14% in waarde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.