Ads Top

Kijkgedrag verandert ingrijpend

Het kijkgedrag verandert ingrijpend en dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van lineaire televisie. Zo heeft de sterke groei van streaming video-on-demand (VOD) een negatieve invloed op traditionele tv: het aantal kijkminuten per dag is sinds 2015 met 16 procent gedaald, concludeert ABN Amro in een nieuwe marktverkenning.

Het aantal kijkminuten naar streaming video is tussen 2015 en 2017 juist ruim verdubbeld. Deze sterke stijging zal zich ook in de komende jaren voortzetten. ABN AMRO verwachtte vorig jaar nog dat het aandeel uitgesteld en online kijken in 2025 25 procent zou bedragen. Door de opmars van uitgesteld en online kijken is deze voorspelling naar 2020 bijgesteld.

Voor traditionele tv-zenders biedt het internet volgens ABN AMRO ook veel mogelijkheden. Zo kunnen zij hun aanbod van streaming-programma's vergroten en experimenteren met gepersonaliseerde content en reclame. "Het is aan zenders en producenten scherpe keuzes maken bij investeringen in de productie van tv-drama en reality-formats. Een optie is om het aantal programma's te beperken. Hierdoor komt meer budget per programma beschikbaar en dat maakt de weg vrij voor een hogere kwaliteit", zegt Steven Peters, Sector Banker Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO. "Ook heeft tv meer 'must see now' momenten nodig, bijvoorbeeld door in reality-formats meer interactie met kijkers in te bouwen en te experimenteren met gepersonaliseerde content en reclame. Zo kan het internet voor omroepen als reddingsboei fungeren."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.